Сряда, 30 Септември 2020
„Ботев“ режисира филм за Иван Вазов

„Ботев“ режисира филм за Иван Вазов

Патриотичната инициатива е по повод първия рожден ден на „НЕзабравимата България“

 

Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйски бряг, вече работи над новия си проект. След филмите за Ботев, Софроний, Алеко и Цар Борис III Красимиров започна снимките на филм за Иван Вазов – Патриархът на българската литература. Стартът им се състоя на 17 юли 2016 г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“. Работното заглавие на филма е „Българин да се наричам“ и се очаква премиерата да е около 1 ноември в София. Снимките ще се осъществят предимно в столицата и Врачанския край – Искърското дефиле, където Вазов пише най-хубавите си произведения – „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“.Амбицията на режисьора е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван и филм за Васил Левски.

Искрен Красимиров е роден през 1990 г. в гр. Мездра. Завършва с отличие Арт Колеж по Екранни Изкуства – гр. София, специалност „Кино и ТВ оператор“ през 2010-а, като е определен и за „Най-добър оператор на випуска“. Висшето си образование, степен „бакалавър“, завършва с отличие в Нов Български Университет със специалност „Кино и телевизия“, а после пак там придобива и магистърска степен. Носител е на тазгодишнатанаградата за принос към българщината „Дядо Йоцо гледа“.

Родолюбецът, който е правнук на един от Ботевите четници, споделя:

„За мен е чест, че ни бе присъдена тази награда. Искам да отбележа, че за първи път тя се дава на местен човек от Северозападния край. Досега носители на наградата за родолюбие са били Илия Луков, Димитър Бербатов, Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Николина Чакърдъкова, Кубрат Пулев и др. Наградата е много тежка, в буквален и преносен смисъл. Много се радвам, че организаторите избраха именно нас, защото това е оценка за 3-годишната ни самоотвержена работа и е признание за усилията на нашия екип да популяризира националните ни герои“.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)