Събота, 26 Септември 2020
Сблъсък на титани във Венеция: Кустурица срещу Кончаловски и Вендерс

Сблъсък на титани във Венеция: Кустурица срещу Кончаловски и Вендерс

Кинофестивалът на остров Лидо се открива на 31 август, в програмата има и филм, заснет в България

 

Впечатляващ сблъсък на кинотитани се очаква на тазгодишния Международен филмов фестивал във Венеция. Организаторите обявиха официалната селекция, според която този път в битката за „Златен лъв” влизат най-новите филми на майстори като Андрей Кончаловски („Рай”), Емир Кустурица („На Млечният път” с Моника Белучи), Вим Вендерс („Прекрасни дни в Аранхуес” в съавторство с Петер Хандке) и Франсоа Озон („Франц”).

Най-старият международен кинофестивал в света ще се открие за 73-и път на 31 август и ще продължи до 10 септември на остров Лидо във Венецианската лагуна. За златната статуетка ще се състезава и филмът, който ще открие форума – мюзикълът „Ла Ла Ленд” на Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли. Вече се говори, че това е „разкошен поклон към златната ера на Холивуд”. В състезателните програми са още вторият филм на дизайнера Том Форд „Под покривалото на нощта” и неигралната научнопопулярна лента на Терънс Малик „Пътешествие във времето” с участието на Брад Пит – хора, имали привилегията да го гледат, го определят като „побъркващ IMAX атракцион”.

Нина Николина (в центъра) и певици от "Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев” и квартет „Славей" участват в заснетата у нас копродукция "Белгийският крал". Снимка "АРТ ФЕСТ"

В паралелния и втори по важност конкурс „Хоризонти” ще се видят български лица – певицата Нина Николина и актьорът Валентин Ганев са сред героите от белгийско-холандско-българската копродукция „Белгийският крал”, заснета у нас от режисьорите сценаристи Петер Бросенс и Джесика Удуър. Извън състезанията се очакват премиерни прожекции на уестърна „Великолепната седморка” на Антоан Фукуа, на военната драма на Мел Гибсън „От съображения по съвест” и на документалния 3D филм на австралиеца Андрю Доминик, в основата на който е концерт на Ник Кейв.

Още през пролетта на организаторите на фестивала обявиха, че тази година международното жури ще ръководи британският режисьор Сам Мендес („Американски прелести”). Както AFISH.BG вече писа, почетният „Златен лъв 2016” за цялостен принос към световното кино ще бъде връчен на френската кинолегенда Жан Пол Белмондо.

На заглавната снимка – кадър от филма „Ла Ла Ленд”, който ще открие 73-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция на 31 август. Снимка www.hollywoodreporter.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)