Четвъртък, 28 Януари 2021
Нов силен филм от екипа на „Урок“

Нов силен филм от екипа на „Урок“

Премиерата на „Слава“ очаквайте на Киномания 2016-а

 

Качествени, съвсем нови български заглавия ще бъдат сред акцентите на тазгодишната юбилейна Киномания.

Премиерата на българския филм „Слава” със сигурност ще бъде едно от значимите събития на предстоящата кинопанорама. Продукцията е дело на успешния режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които вече показаха майсторството си с отличения с куп награди дебютен филм „Урок”.

Преди броени дни „Слава” беше селектиран за престижния конкурс на фестивала в Локарно, където в началото на август ще се състезава заедно с друг български филм – „Безбог” на Ралица Петрова.

Филмът е вдъхновен от действителни събития и разказва за железопътен кантонер, който намира на релсите куп пари и добросъвестно ги предава на полицията. Реалистичната и много човешка история, изпипана в детайли и с усет към обстановката и тънките психологически нюанси на героите, умело преплита трагичната слава, която получава скромният железопътен служител, и съдбата на амбициозна и властна PR-специалистка, безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, която твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа към професионализъм.

Заглавието на филма е свързано и с марката популярни съветски часовници „Слава”, един от които е в центъра на сюжетната линия.

Много добре заснет от все по-утвърждаващия се оператор Крум Родригес („Подслон”, „Цветът на хамелеона”, „Виктория”, „Урок”) и с впечатляваща актьорска игра, филмът намира баланс между свежите нотки на хумор и силните морални послания, свързани с човешки откровения и себеосъзнаване, които правят развръзката на сюжета интересна и провокативна.

Режисьори са Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков; Оператор: Крум Родригес; Композитор: Христо Намлиев. Филмът е продукция на Абраксас Филм в ко-продукция с Граал Филмс, с подкрепата на ИА НФЦ, БНТ, Гръцки Национален филмов център.

В главните роли изключително убедително влизат: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов.

Сред другите родни заглавия, които КИНОМАНИЯ ще представи, е „Пеещите обувки” на режисьора Радослав Спасов, който разкрива живота и творчеството на легендарната българска певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Филмът получи Специалната награда на Московския киофестивал, а българската публика ще го види за първи път в рамките на киносъбитието на НДК.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)