Понеделник, 25 Януари 2021
Тони Скот избра спокойствието на „аления прилив“ пред живота

Тони Скот избра спокойствието на „аления прилив“ пред живота

Днес режисьорът щеше да навърши 72

 

Никой не е застрахован от капризите на собствената си съдба. Рано или късно правим грешки, но някои са така фатални, че никога повече не ни връщат към усмивката на живота. Така се случи с режисьора Тони Скот, създал едни от най-големите блокбъстъри на Холивуд като "Топ гън" и "Аленият прилив" – сам избра смъртта. Напусна света в неделен ден, на 19 август преди четири години, скочайки от високия 56 метра „Винсент Томас“ над пристанището на Лос Анджелис. Очевидци виждат 68-годишния Скот да паркира колата си, а след това, точно по обед, да скача в дълбоките води. Тялото му е намерено три часа по-късно. В очите на по-малкия брат на режисьора Ридли Скот, който го идентифицира, не се разпознава живот.

Версията, че вероятно не се касае за инцидент, а за убийсто, бързо губи почва. В колата е намерено прощално писмо към неговите близки, има и писма, адресирани до най-близките му приятели. Дни по-късно и аутопсията потвърждава: Тони се е самоубил. Грешна диагноза за тежко и нелечимо заболяване може би го подтиква да избере прегръдката на смъртта. Защото аутопсията изненадващо установява, че приживе не е страдал от нищо сериозно, като изключим мозъчното му заболяване преди време. Него обаче Тони Скот успява да пребори. Причина за смъртта са единствено травмите, получени при скачането от моста в тихото неделно пристанище на Лос Анжелис.

Антъни Дейвид „Тони“ Скот (каквото е рожденото му име) е британски филмов режисьор и продуцент, носител на „Златен глобус“, „БАФТА“ и две награди „Еми“. Ражда се в Северен Шийлдс, Великобритания, на 21 юли през 1944 година.

Известни филми режисирани от него са „Топ Гън“, „Ченгето от Бевърли Хилс II“, „Дни на грохот“, „Истински романс“, „Шпионски игри“, „Мъж под прицел“, „Дежа ву“ и други. Сам е режисирал повече от 20 филма и телевизионни предавания, а е бил продуцент на над 50. Негово дело са и "Полицаят от Бевърли хилс II" с участието на Еди Мърфи, както и екшънът "Неудържим ("Unstoppable") с Дензъл Уошингтън, който е сред най-любимите му актьори, с когото са заснели още няколко филма: "Аления прилив", "Мъж под прицел", "Дежа Вю" и "Ударът Пелам 123". Скот беше режисьор и на хитови филми като "Фенът" (с Робърт де Ниро) и "Обществен враг" (с Уил Смит).

След снимките на „Неудържим“ Тони Скот казва за Дензъл Уошингтон: “Дензъл, като повечето хора, изпитва страх от височини, но въпреки това застана на височина от 25 фута и то върху влак движещ се с 50 мили в час. Повярвайте ми, това не беше никак лесно. В крайна сметка успяхме да смесим кадрите с актьорите с тези на каскадьорите и мисля, че се получи страхотно.” Очевидно самият режисьор не е имал страх от високо, когато избира да полети към смъртта от цели 56 и метра...

 

Димитър Янков, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)