Четвъртък, 28 Януари 2021
Сигорни Уивър с награда за цялостен принос

Сигорни Уивър с награда за цялостен принос

Призът ще ѝ бъде връчен на Международния кинофестивал в Сан Себастиан

 

Сигорни Уивър ще бъде отличена с награда за цялостен принос към киноизкуството „Доностия“ на 64-ия Международен кинофестивал в Сан Себастиан, който ще се проведе между 18 и 26 септември в баския град.

От ръковството на фестивала отчитат, че актрисата е била „начело на едни от най-големите продукции през последните няколко десетилетия под режисурата на имена като Ридли Скот, Питър Уиър, Джеймс Камерън, Майк Никълс, Роман Полански, Анг Лий и Дейвид Финчър.“

Сигорни Уивър е родена е на 8 октомври 1949 в Ню Йорк, САЩ. Най-известната ѝ роля е във филма "Пришълецът" (1979) и последвалите негови продължения. Завършва престижната школа за драматично изкуство към Йейлския университет. Играе на сцената на Бродуей. За пръв път се появява на екрана на 28-годишна възраст, когато дебютира с второстепенна роля във филма на Уди Алън "Ани Хол" (1977). Носителката на два "Златни глобуса" и три пъти номинираната за "Оскар".

Почетните награди „Доностия“ се раздават от 1986 г. насам, като се връчват предимно на актьори.

Първа носителка от Холивуд на приза е Бет Дейвис, която го получава през 1989 г., седмици преди да почине. Майкъл Кейн, Грегъри Пек, Катрин Деньов, Влен Клоуз, Ал Пачино и Робърт Де Ниро са сред останалите носители на приза.

 

Снимка: hollywoodreporter.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)