Сряда, 30 Септември 2020
„Доктор Хаус” е минало незабравимо, задава се „Доктор Рихтер”

„Доктор Хаус” е минало незабравимо, задава се „Доктор Рихтер”

Руснаци купиха лиценза от FOX и вече трети месец снимат римейк на най-гледания медицински сериал в света

 

Сериалите лекуват. Това е всеизвестен факт. А медицинските сериали лекуват по специален начин. Може би затова интересът към тях е толкова голям – доказа го и най-новият български представител в жанра „Откраднат живот”, излъчван по Нова тв.  

Тук обаче става дума за „Доктор Хаус”. 177-те епизода от осемте сезона на американската тв поредица са гледани от над 80 милиона зрители (постижението е вписано в Книгата на рекордите „Гинес”). Затова съвсем не е учудващо решението на тв канала „Россия 1” да се захване с „Доктор Хаус”, който в местния си вариант ще се нарича „Доктор Рихтер”, а вместо Хю Лори в ролята на най-удивителния диагностик мизантроп влиза Алексей Серебряков.

Това е първият официален руски римейк на американски медицински тв сериал, който става възможен след купуване на лиценз от FOX TV. Снимките са започнали още през април, а премиерата на първия сезон се очаква в края на 2016-а. Продуцент е компанията „Нон стоп продъкшън” на Александър Роднянски, който няколко пъти е бил в България, включително като председател на журито на Международния „София филм фест”.

Според генералния директор на „Россия 1” Антон Златополски  заснемането на римейк на толкова популярен сериал е сериозно предизвикателство за тв канала: „По принцип нито професионализмът на кинематографистите, нито известността на актьорите, нито инвестираните средства гарантират абсолютния успех на една местна версия на популярно заглавие. Винаги съществуват няколко тайни съставки, които правят един сериал изключителен. И ние знаем как да ги внедрим.”

Алексей Серябряков като доктор Рихтер

Първата ключова „съставка” е Алексей Серебряков – доста популярна и трудно управляема фигура в новото руско кино. В България го познаваме най-вече от „Бандите на Петербург” и „Левиатан” (номинация за „Оскар”), който наистина го направи световноизвестен. През 2012-а актьорът решава да емигрира, заминава за Канада и цялото му семейство приема канадско гражданство. Тогава Алексей коментира избора си пред руски медии така:

„В Русия често се казва, че усмивките в западните страни са изкуствени. Според мен по-добре изкуствени усмивки, отколкото искрена злоба. Ние имаме робска психика! А демокрацията е отговорност. Демокрацията означава да вземаш решения на базата на знания и точно разбиране на това, за което вземаш решения. А аз не виждам особено желание на хората тук да се образоват, да се развиват, да повишават квалификацията си, да работят и в крайна сметка да носят отговорност, включително за страната си… Освен това в Русия не мога да защитя децата си от агресията и простащината. Простащината победи!”

Оттогава, когато трябва да снима в родината си, Серебряков има необходимост от работна виза. Толкова обаче е обичан от зрителите, че едва ли среща отказ. Сега изцяло е потопен в образа на доктор Рихтер/Хаус. Героят му – Андрей Александрович Рихтер, е завеждащ лечебнодиагностично отделение. Пред камерата е остроумен, мрачен и гениален диагностик с неуреден личен живот, а извън обектива е точно обратното – разкрепостен, пуска шеги и кара мотор BMW. Сега е на 51, а докато снима своя Хаус, Хю Лори е с десет години по-млад.

Има някои тънки разлики между оригинала и руския вариант на егоцентричния доктор. Героят на Хю Лори свири на пиано и китара, а този на Серебряков най-вече обича да играе дартс. В кабинета му има няколко мишени, по които той мята стреличките си. Те са навсякъде, една стърчи дори от тенис топка на бюрото му. Освен това той тушира перманентните си болки в крака с трамадол, а не с викодин както прави Хаус.

Разбира се, кабинетът на Рихтер е врата към вътрешния му свят, който, както знаем от оригинала, е затворен за всички. Зрителят ще открие цяла камара ребуси, чието решаване е ключ към душата на диагностика: научна литература, бумеранг, шахмат, животински череп, кактус, микроскоп, огромен зъб, играчка с избодени очи, вуду кукла с надпис „Криза”, хартиени оригами жабки, учебен човешки торс без кожа и без крака, но със служебния бадж на Рихтер върху гърдите.

Ребуси към вътрешния свят на доктор Рихтер

Знаем, че Хаус непрекъснато ходи с бастун. Руснаците търсили дълго същия. В началото искали патерицата на Андрей да прилича на бастуна на Грегъри, но после минали на друг вариант, по-удобен за заболяването на Рихтер, при това в няколко разновидности – докторът ще ги сменя в хода на всички сезони.

Както в оригинала, така и в руския римейк главният герой има помощници. Прототип на хирурга Владимир Калинин (Дмитрий Ендалцев) е доктор Чейз, на невролога Руслан Егоршин (Павел Чинарев) – Ерик Форман, на имунолога Олга Ходасевич (Полина Чернишова) – Алисън Камерън. Анна Михалкова пък влиза в ролята на шеф на болницата, в която работят Рихтер и компания, която в американския оригинал познаваме като д-р Къди. Дали ще има любовна интрига между нея и героя на Серебряков, ще разберем по-късно.

От екипа твърдят, че и в руския римейк ще има много хумор, който, както и в живота, винаги е на ръба на трагедията. Писането на сценария отнема доста време, защото е пълен със специфична лексика. А актьорите, освен да я произнесат, трябва преди това е да я „сдъвчат”. С адаптацията на сценария се занимават Аександър Родионов и Максим Курочкин.

Режисьор на първите 15 серии на „Доктор Рихтер” е Андрей Прошкин. На въпроса как е пренесена американската болница на руска почва при положение, че в сериала д-р Хаус и неговият екип могат да посветят на един болен много дни, а в Русия по новите разчети лекарят отделя едва 12 минути на пациент, Прошкин отговаря така: „Уверявам ви, че лекар, притежаващ диагностично отделение, което може да лекува един болен и да се занимава само с това, е абсолютна фантастика. Няма Русия, няма Америка. Затова нашият филм е условен. Изобщо не преследваме реализъм. Тук е важно дали звучи правдоподобно и доколко зрителят ще е готов да повярва на тази игра. Но това ще разберем, когато филмът се появи на тв екрана.”

Дали ще видим „Доктор Рихтер” на български екран? Вероятно да, особено след невероятния успех на руския сериал „Кухня”.

На заглавната снимка – Алесей Серебряков (вляво) и Хю Лори – открийте разликите. Снимки http://teleprogramma.pro

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)