Сряда, 30 Септември 2020
Жан-Пол Белмондо с награда „Златен лъв“

Жан-Пол Белмондо с награда „Златен лъв“

Призът е за цялостен принос и ще бъде връчен на предстоящия кинофестивал във Венеция

 

Кинофестивалът във Венеция се провежда за първи път от 6-ти до 21-ви август 1932 г. Тогава на обществеността са представени ленти, които остават в историята на филмовото изкуство: "Forbidden", на големия американски режисьор Франк Капра, "Grand Hotel" на Едмънд Гудинг, „The Champ" на Кинг Видор, първият и ненадминат "Frankenstein" на Джеймс Уейл, "The devil to pay" на Джордж Фицморис, италианския "Gli uomini, che mascalzoni..." (Men, Those Rascals...) с автор Марио Камерини, Give Us Liberty на Рене Клер.

Измежду кинозвездите, посещавали фестивала на киното във Венеция, се открояват имена като Грета Гарбо, Кларк Гейбъл, Фредерик Марч, Уолъс Биъри, Норма Шиърър, Джеймс Кагни, Роналд Колман, Лорета Янг, Джон Баримор, Джоан Крофърд, незабравимия италиански идол Виторио Де Сика и великия Борис Карлофф, който света помни с ролята на чудовището в първия Frankenstein.

Тази година с почетния "Златен лъв на Свети Марк“ е удостоен френският актьор Жан-Пол Белмондо. 83-годишният артист  започва кариерата си във френското кино като представител на т. нар. нова вълна през 60-те години на ХХ в. Играл е в над 80 филма и има над 40 роли в театъра. До средата на 80-те образите на героите му са най-вече смели авантюристи. Сам изпълнява опасните каскади във филмите си. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

„Притегателната външност, симпатичност и талантът за превъплъщение позволяват на актьора да се справя еднакво добре както с драматичните, така и с комедийните роли, което го превърна в звезда от световна величина“, казва директорът на фестивала Алберто Барбера.

Почетна награда за принос към киното се предвижда за полския режисьор Ежи Сколимовски.

Церемонията по награждаването ще се състои по време на фестивала, който ще се проведе от 31 август до 10 септември за 73-ти път.

 

Снимка: autographvip.blogspot.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)