Сряда, 30 Септември 2020
Два български филма се състезават за „Златен леопард"

Два български филма се състезават за „Златен леопард"

Общо 17 продукции са избрани за конкурса на Международния кинофестивал в Локарно

 

Два нови български филма попаднаха в официалната селекция на 69-ото издание на Международния кинофестивал в Локарно, Швейцария (3-13 август), стана ясно, след като престижният форум обяви заглавията в тазгодишния конкурс. До състезателната програма за пълнометражни продукции са допуснати общо 17 заглавия от цял свят, които ще спорят за статуетката „Златен леопард”.

Българските претенденти са „Безбог” – игрален дебют на Ралица Петрова, и „Слава” – новата лента на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто първи филм „Урок” продължава да е сред най-обсъжданите европейски кинопродукции през последните години. И двата проекта бяха представени на международните срещи „София мийтингс”, провеждани ежегодно в рамките на „София филм фест” с идеята авторите им да намерят допълнително финансиране. Оттам тръгва и румънският „Scarred Hearts” на Раду Жуде, който също е селектиран за конкурса „Златен леопард 2016” в Локарно. А България участва като копродуцент с Португалия в „Septembro” на Леонор Ноиво, попаднал пък сред състезаващи се късометражни филми.

Международният кинофестивал в Локарно е сред най-старите филмови форуми в Европа след тези във Венеция и Кан. Първото му издание е открито на 23 август 1946 г. и оттогава ежегодно в началото на август в швейцарския град се събират хиляди филмови творци и почитатели на седмото изкуство. Филмите, които се състезават, задължително трябва да са премиерни. Най-добрата пълнометражна лента сред тях получава основния приз на фестивала – статуетката „Златен Леопард”, подплатена с по 45 000 швейцарски франка за режисьора и продуцента.

AFISH.BG