Петък, 23 Октомври 2020
Анджелика Хюстън – чарът на интелигентността

Анджелика Хюстън – чарът на интелигентността

Холивудската актриса днес навършва 65 години

 

Анджелика Хюстън е напълно нормална, което е необичайно за деца на толкова легендарни бащи като чудото в киното Джон Хюстън. Родена на 8 юли през 1951 година в Санта Моника, актрисата прекарва детството си далеч от Холивуд - в Голуей, Ирландия, където баща й купува имение за семейството си. Пълна изолация сред кучета, коне, само от време на време холивудски звезди преминават оттам на път за някоя европейска снимачна площадка.

Джон Хюстън успява да отдели професионалния от личния си живот, той отсъства с месеци от дома си и след това се завръща с купища подаръци. Очакването било толкова голямо и радостта така неизмерима, че когато тръгвал отново по работа Анджелика и брат й буквално го сграбчвали за глезените с молби да не си тръгва. „Аз определено бях момичето на татко, но той понякога изглеждаше страшен, защото гласът му беше дълбок и сериозен, на моменти заповеднически."

Първата лента, в която Анджелика Хюстън участва, е позабравеният филм „A Walk With Love and Death". Тогава тя е едва на 16 години и е типичният тийнейджър-бунтар. Сценарият не й допада, но баща й не обръща внимание на протестите. Анджелика изиграва ролята насила, под зоркия контрол на Джон Хюстън.

В началото на 70-те години тя се завръща в Америка. Причината е нелепата смърт на майка и в автомобилна катастрофа. След тази трагична случка Хюстън просто иска да се махне от Лондон. Мести се в Ню Йорк и първо става модел. Тогава се събира и с фотографа Боб Ричардсън, който е 25 години по-голям от нея. Двамата са част от кръга около Анди Уорхол и излизат заедно с младите и известни Мариса и Бери Беренсон, Даяна Врийланд, Хелмут Нютън. „Това беше много специално време, не може да се сравни с нищо - имаше поети, певци, травестити и модели."

Втората „златна ера" в живота на Анджелика Хюстън е бурната й връзка с актьора Джак Никълсън. Те са заедно, когато той се утвърждава като звезда в Холивуд след филма „The Last Detail" и преди „Китайски квартал" заедно Джон Хюстън. „Тогава той се превръщаше в актьора, който всички познаваме, но за мен винаги е бил себе си. Джак винаги е бил човекът, в който се превърна."

Анджелика Хюстън и Джак Никълсън, 1970-а

В крайна сметка Анджелика отново се завръща към актьорството и по ирония на съдбата с филм на баща си „Prizzi's Honour" и с участието на Никълсън. „Вече бях готова, учех актьорско майсторство и вече знаех какво правя, а бях участвала и в немалко театрални постановки. И този пък контролът не беше в него, а в мен." Следващата й незабравима роля е в „лебедовата песен" на Джон Хюстън „The Dead".

Следват лентата на Уди Алън „Crimes and Misdemeanours", второстепенни роли, телевизионни сериали, главни роли в независимото кино за Уес Андерсън и Винсънт Гало. Самата тя е режисьор на три филма, сред които „Bastard Out of Carolin" и „Agnes Browne".

Носителка е на „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща рола („Честта на фамилията „Прици“, 1986-а) и на „Златен глобус“ в същата категория („Непоколебимите ангели", 2005-а“).

 

Заглавна снимка:nowness.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)