Четвъртък, 24 Септември 2020
Почина режисьорът на „Ловецът на елени”

Почина режисьорът на „Ловецът на елени”

Носителят на „Оскар” Майкъл Чимино си отиде на 77 години в самота

 

Американският кинорежисьор с италиански корени Майкъл Чимино почина на 2 юли, пише „La Repubblica”. Информацията е потвърдена в туитър от Тиери Фремо, директор на Международния кинофестивал в Кан. Засега подборности около кончината на Чимино не се съобщават. От години носителят на „Оскар” и създател на филма „Ловецът на елени” е живеел в усамотение.

Майкъл Чимино е роден на 3 февруари 1939 г. в Ню Йорк. Учи изобразително изкуство в Университета на Мичиган, САЩ, а после завършва и Йейлския университет. В началото на кариерата си се занимава предимно с реклама и писане на сценарии. Посвещава се на кинорежисурата от средата на 70-те години на ХХ век и още през 1978-а прави големия си удар с „Ловецът на елени”. Лентата с Робърт де Ниро и Кристофър Уокън в главните роли печели огромна популярност по целия свят и е удостоена с пет награди „Оскар”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

През следващите 20 години Майкъл Чимино заснема още няколко филма, един от които е „Сицилианецът” по едноименния роман на Марио Пузо. През 2007-а създава киноновелата „Преводът е излишен”, която влиза в киноалманаха „Всеки си има своето кино” заедно с творбите на общо 35 именити режисьори.

Кинокритиците, които не пестят нападки срещу други филми на Чимино, твърдят, че той е един от най-тайнствените кинотворци. А в едно от последните си интервюта режисьорът казва: „След първия си филм се оказах хомофоб. След втория – десен фашист. В третия – марксист, а в четвъртия – расист.” 

В средата на 90-те Чимино се отстранява от киното. Спира да се появява и в медиите. След 13-годишно мълчание  дава интервю пред „The Hollywood Reporter”, в което се изправя срещу слуховете по негов адрес. Признава още, че е публикувал няколко разказа във Франция, защото не е искал да ги издаде на английски език. „Обичам героите си и не бих искал да ги оставям под обстрела на американските критици, които не харесват нещата, които създавам… Нищо повече няма да направя в Америка, защото хора, които не ме познават, написаха толкова много измислици за мен”, казва Чимино и не крие обидата си. И допълва: „Когато не можеш да спреш някого да прави филми, каквито не харесваш, какво следва? Унищожаваш го като личност!”

При тези думи трябва ли да се учудваме на усамотението, което е избрал Майкъл Чимино. Поклон!

На заглавната снимка – Една от последните фотографии на Майкъл Чимино. Снимка www.pad.mymovies.it

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)