Сряда, 30 Септември 2020
Българският анимационен филм "Сляпата Вайша" спечели голямата награда на журито в Анеси (ВИДЕО)

Българският анимационен филм "Сляпата Вайша" спечели голямата награда на журито в Анеси (ВИДЕО)

Историята разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето

 

Късометражният анимационен филм „Сляпата Вайша“ е създаден от режисьора Теодор Ушев по едноименния разказ на Геарги Господинов.

Лентата е заснета е заснета чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила. Иновацията позволява зрителят да види и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си – като се прибавя допълнителна реалност към преживяването.

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето.

Вайша не е като другите момичета – тя е родена с едно зелено и едно кафяво око. Но странните ѝ очи не са единственото специално нещо в нейния поглед. Лявото око вижда само миналото. Дясното – само бъдещето. Сякаш ужасно проклятие не ѝ позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен на две несъвместими темпоралности.

В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев ни напомня колко е важно да живеем в настоящето.

Зад проекта на Ушев стои френската телевизия ARTE. Копродуцент е Националният филмов борд на Канада – режисьорът живее там от години.

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)