Понеделник, 28 Септември 2020
Още две филмови адаптации на Шекспир през юни

Още две филмови адаптации на Шекспир през юни

Лентите „Трагедията на Макбет“ и „Крал Лир“ ще се прожектират само в кино „Люмиер“

 

Още две филмови адаптации на майстора на перото Уилям Шекспир ще покаже единствено кино „Люмиер” през юни. След като през май почитателите на класическо кино можеха да си припомнят емблематичните „Ромео и жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, този месец НДК и „Люмиер” представят „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир”.

Шекспировото произведение „Макбет” за зловеща амбиция и убийства в средновековна Шотландия е адаптирано безпощадно от Роман Полански – освен драматичното напрежение, режисьорът не е спестил нищо и от заложеното в текста на пиесата насилие. Джон Финч и Франческа Анис правят роли, наситени с ярост и сексапил. Сценарият е дело на Полански и известният театрален критик и драматург Кенет Тайнън. Заснета сред впечатляващи албионски пейзажи, тази версия на „Макбет” е сред най-наситените с атмосфера и автентичност Шекспирови филми – в ръцете на Полански това е история, разказана от майстор, изпълнена с „врява и безумство”, но и с гениалност.

Филмът е с награда БАФТА за костюми и с номинация за БАФТА за музика.

В „Люмиер” ще го гледаме на 17 и 23 юни от 19:00 часа.

„Крал Лир” пък ще видим на24 (петък) и 29 юни (сряда) от 19:00 часа в класическата версия на режисьора Питър Брук от 1971 г. Главните роли на черно-бялата лента са изиграни от Пол Скофийлд и Сирил Кюсак.

Справяйки се с лекота с въпроса доколко “Крал Лир” подлежи на екранизация, тази първа игрална версия на знаменитата Шекспирова трагедия е великолепно изиграна, виртуозно заснета и емоционално завладяваща. Изпълнението на колоса Пол Скофийлд в главната роля е просто приковаващо. Той предлага своето кралство на трите си дъщери. Гонерила и Реган го измамват с ласкателствата си, ала третата дъщеря – Корделия, отказва да участва в тяхната низост. Последвалата схватка между двете клики в семейството води до трагична развръзка. Това е шестият филм за кино на знаменития театрален режисьор Питър Брук, който преди това е адаптирал за голям екран „Просешка опера”, „Модерато кантабиле” на Маргьорит Дюрас, „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг, както и пиесата на Петер Вайс „Марат/Сад”.

Най-добрите филмови адаптации на Уилям Шекспир ще имат възможност да гледат зрителите на кино „Люмиер” и през септември и октомври, когато ще има прожекции на „Ромео и Жулиета”, „Хамлет”, „Ричард III”, „Бурята” и „Книгите на просперо”.

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

 

AFISH.BG


Видео