Неделя, 27 Септември 2020
Да бъдеш ангел - спасител

Да бъдеш ангел - спасител

Полет Годар, която никога не е търсила дом

Полет и Ерих Мария Ремарк се срещат късно – през 1951г., когато тя е почти на 40. До тогава тя има зад гърба си три неуспешни брака – с Едгар Джеймс, предприемач, с Чарли Чаплин и с актьорът Бърджис Меридит. Марион Полин Леви е родена на днешния ден, 03 юни, 1910 г. в Лонг Айлънд, Ню Йорк.  

Променя името си на Полет, когато е на 15 – по това време тя работи като танцьорка в популярното естрадно шоу на Зигфелд. От неуспешния си първи брак Полет получава солидна сума, с която купува кола и тръгва да покори Холивуд. Участва в няколко филма като статистка. Името ѝ добива световна известност, когато през 1936 година излиза филмът на Чарли Чаплин „Модерни времена“, където тя е негова партньорка. Нещо повече, през същата година двамата сключват брак, който продължава до 1942 година. Жизнената, 19 годишна Полет е обожавана от синовете на Чаплин. „Не съм темпераментна. Просто знам какво искам, и ако го нямам – се опитвам да го получа.” – казва за себе си тя. Бракът им продължава шест години, през които те изграждат приятелски отношения помежду си.  Преди да се разделят, Годар се снима в още един от шедьоврите на Чаплин – „Великият диктатор“ (1940). Развеждат се тихо, без излишен шум. За последен път Чаплин и Полет се срещат през 1971 г. , когато 82 годишният Чаплин пристига от Европа, за да получи „Оскар”. На церемонията двамата приятелски се прегръщат.  

През  40-те години актрисата е сред водещите холивудски звезди. За изпълнението си във филма So Proudly We Hail! (1943) тя е номинирана за награда „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля.  През 1944 Годар се омъжва за холивудския актьор и режисьор Бърджис Мередит, а после среща Ремарк. „Живях в Холивуд достатъчно, за да се науча да играя тенис и да стана звезда. Но никога не се почувствах у дома. Всъщност, аз никога и не съм търсила дом...” – казва тя.

Ремарк  е в тежка депресия след раздялата си с Марлене Дитрих и Полет със своята привична жизненост го изважда от състоянието му. Романът „Време да се живее и време да се мре” Ремарк пише за нея. Красива, весела и „преливаща от живот” тя го избавя от пристъпите му на меланхолия: „Няма неврастения. Няма чувство на вина. Полет ми действа добре”, казва той. През 1957-а Ремарк официално се развежда със съпругата си Юта и се оженва за Полет. През 1963г. Ремарк получава инсулт, докато Полет е на снимки в Италия. Докато той се възстановява в Швейцария, тя продължава да пътува по света и двамата общуват с романтични писма. Обществото смята отношенията им за неестествени и преувеличени, говорят, че всичко между тях е игра, но те не обръщат внимание на клюките. Последните две зими от живота на Ремарк прекарват заедно в Италия. След серия от сърдечни удари той умира на 72 години през 1970-та. Погребват писателя скромно. Марлене Дитрих изпраща рози, но Полет категорично отказва да ги постави на гроба.

След смъртта му тя се заема с издаването на неговите текстове и поставянето на пиесите му.  През 1975г. обаче се разболява сериозно и прекратява тази си дейност.  Поведението ѝ се променя, тя започва да пие и страда от пристъпи на депресия.  Тихо разпродава събраната от Ремарк колекция от картини на импресионисти. Прави опит за самоубийство. Страда от емфизем и кожна меланома, от красотата и жизнеността ѝ не е останало нищо.  Умира през 1990г. с каталога на „Сотбис” в ръце – в същият ден на търг се разпродават бижутата ѝ. Сделката донася милиони долари.

 

Илиана Николова,

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)