Четвъртък, 28 Януари 2021
Плувецът, който скачаше по дърветата

Плувецът, който скачаше по дърветата


Джони Вайсмюлер е най-успешният Тарзан на всички времена

 

Всеки знае кой е Тарзан, но малко хора си спомнят кой е Джони Вайсмюлер.
На днешния ден, 02 юни, през 1904 година близо до град Тимишоара, днешна Румъния, е роден Петер Йонас (Джони) Вайсмюлер - плувецът, който печели близо два милиона долара от като кино звезда. Преди да заблести в тази си светлина обаче, той печели 52 национални шампионата на САЩ и 5 олимпийски медала - от олимпиадите в Париж'24 и Амстердам'28, поставя и 67 световни рекорда. През 1950 г. Асошиейтед прес го обявява за най-великия плувец за първата половина на XX век. Като дете, на 9 години, той се разболява от полиомиелит и лекарите посъветвали родителите му, за да се ускори оздравяването, детето да се занимава с плуване. Когато семейството се установява в Чикаго, Джони започва да се занимава сериозно с плуване. Участва редовно в състезанията за деца във Фулъртън Бийч заедно с по-малкия си брат Питър. През 1916 г. намира място в местния отбор, след като послъгва за годините си. Никой не би повярвал, че е едва на 14. На 16 напуска учили ще и започва работа - основно като спасител на езерото Мичиган и като пиколо в хотел.
През 1920 г. официално започва тренировки. И... губи първото си състезание заради проблеми с плувната шапка. След това обаче започва серия, която остава в историята. Накратко - Джони приключва кариерата си непобеден в официален старт. През 1929 г. Вайсмюлер се оттегля от активна състезателна дейност, за да изгрее в друга светлина.

Между 1932 и 1949 г. той се снима в общо 12 филма за Тарзан. Децата копират бойния вик на човека маймуна от джунглата, навсякъде са разлепени афиши за неговите филми, ликът му е буквално на всеки ъгъл. Нищо особено като сюжет, филмът залага на красиви герои и неизбежния хепи-енд, и печели неимоверна популярност сред зрителите. Вайсмюлер е най-сполучливият Тарзан в историята на филмирането на човекът-маймуна. Последният филм за Тарзан с Джони Вайсмюлер в главната роля е през 1948 г. и се нарича “Тарзан и русалките”. В периода 1948 - 1958 г. той изпълнява ролята на друг герой - Джим от джунглата. Общо в кариерата си той изпълнява само три роли - тази на Тарзан, на Джони от джунглата и на самия себе си във филма "Сфинксът" от 1970 г. Печели близо два милиона долара от кино, но те неусетно изтичат между широките му пръсти.

Джони Вайсмюлер се жени 5 пъти, има двама сина и две дъщери. От 1963 до края на живота си е женен за Мария Бауман. Има няколко неуспешни опита за инвестиции, но преживява от дребен бизнес и едва свързва двата края. През 1974 г. претърпява злополука при скок от висок бряг и си чупи и двата крака. В последствие се установява и сърдечен проблем. През 1977 г. претърпява серия инсулти. През 1979 г. заедно със съпругата си се преселва в Акапулко, където някога е сниман последният му филм за Тарзан. През януари 1984 г. умира беден и забравен от всички. Съгласно неговото желание, е погребан в Акапулко.

 

Илиана Николова,

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)