Понеделник, 21 Май 2018
Италианецът, който превзе звездния небосклон на френското кино

Италианецът, който превзе звездния небосклон на френското кино

Вчера се навършиха 98 години от рождението на Лино Вентура

Роден в Парма, в деня, който Франция чества като свой национален празник, с баща, избягал от бременната си приятелка, Лино Вентура сякаш е предопределен от съдбата да се бори с живота и да побеждава. В Париж, където емигрира, му се наложило да се грижи сам за прехраната си и да помага на майка си, поради което напуска училище много рано, без дори да е завършил началното си образование.

Оженва се съвсем млад (на 8 януари 1942 г.) за голямата си любов Одет, с която живее цели 55 години до смъртта си през 1987 г. Само няколко дни след сватбата е призован в армията. Попада в Югославия, дезертира и се завръща в окупирания Париж, където се крие при роднини на жена си. След края на войната Вентура се посвещава на кеча и жъне успехи на тепиха под името Лино Борини (фамилията на майка му). Дори през 1950 година завоюва европейската титла по борба класически стил. Но тежка травма прекъсва спортната му кариера.

С Мишел Константен, Мари Дюбоа, Бурвил и Жан-Клод Ролан в "Опасни муцуни"

И тогава го забелязва режисьорът Жак Бекер, който го наема за епизодична роля във филма си „Не пипай плячката”, главната роля в който играе Жан Габен. Звездата Габен харесва младока. Благодарение на това и на своите физически данни, глас и естествено поведение в кадър Лино бързо напредва в киното.

В "Клетниците" като Жан Валжан

Снима се в много филми редом до Жан Габен, учейки се от неговото майсторство и не след дълго е признат за един от най-големите френски киноактьори. Малцина знаят, че всъщност до края на живота си той така и не получава френско гражданство. Това не му пречи да печели огромна популярност включително и у нас, където е познат с филми като „Опасни муцуни”, „Сицилианският клан”, „Булевардът на рома", „Последният известен адрес”, "Височайши трупове”, „Сто дни в Палермо”, „Сбогом, ченге”...

С Бриджит Бардо в "Булевардът на рома"

През своята кариера се снима общо в 76 филма, създавайки галерия от незабравими екранни образи, чрез които винаги се е опитвал да разкрие истината за своите персонажи, без да се поддава на изкушенията на славата и лесната печалба.

С Ален Делон и Жан Габен в "Сицилиански клан"

До смъртта си остава верен на своята съпруга Одет, строг и любящ баща на 4 дъщери. Зад изсечената „опасна муцуна” се крие едно нежно и ранимо сърце, Сърце като това на Жан Валжан, последната му голяма роля във филма на Робер Осен „Клетниците”.

AFISH.BG