Понеделник, 21 Май 2018
„Ако не е трудно, всеки може да го направи”

„Ако не е трудно, всеки може да го направи”

На 61 години Том Ханкс продължава да прави трудните неща на екрана така, както никой друг

Том Ханкс е американски актьор и режисьор, два пъти носител на Оскар, който играе значими роли в популярни и добре приети от критиката филми. Героите, които играе, варират от уязвимия „Форест Гъмп” в едноименния филм, вдъхновяващия герой във „Филаделфия“ до упорития командир в „Аполо 13“. В общи линии Ханкс е известен заради способността си да придава на героите си топлина. Пример за това е играта му в романтичната комедия „Безсъници в Сиатъл“, но успява да изиграе ролята на гангстер в „Път към отмъщение“.

Ханкс е един от най-търсените актьори в Холивуд. За два от неговите последни филма получава по $20 милиона. За ролята си във Форест Гъмп взема $70 милиона. Към 2012 г. неговите филми са генерирали приходи от над $4,2 млрд. само на американския пазар и повече от $8,5 млрд. по света, което го нарежда на челно място във филмовата индустрия в това отношение.

С Мег Райън в "Безсъници в Сиатъл"

Ханкс подкрепя програмата за човешки полети в космоса на НАСА и е член на Американското звездно общество. Той споделя, че като малък е имал огромно желание да стане космонавт, но, както сам казва, не е имал нужните математически познания. Актьорът е част от продуцентския екип на минисериала на HBO От Земята до Луната, проследяващ експедициите на програмата "Аполо” за изпращане на хора до Луната през 60-те и началото на 70-те години на ХХ век.

С Дензъл Уошингтън във "Филаделфия"

Том Ханкс участва в изготвянето на сценария и продуцирането на "Великолепна пустош: ходене по Луната 3D, IMAX продукция за кацанията на Луната Ханкс озвучава и премиерата на шоуто Passport to the Universe в планетариума "Хайдън", намиращ се в Американският музей по естествена история в Ню Йорк.

С Робин Райт във "Форест Гъмп"

През 2006 г. Американската комическа фондация удостоява Ханкс с наградата "Дъглас Мороу", която се присъжда ежегодно на личности или организации, които имат съществен принос за повишаване на осведомеността на обществото към космическите програми.

В "Спасяването на редник Райън"

През юни 2006 г. Ханкс е приет за почетен член на "Залата на славата" на рейнджърите от американската армия, в знак на признателност към негово въплъщение в ролята му на капитан Джон Милър във филма „Спасяването на редник Райън”. Въпреки че не успява да присъства на церемония за приемането му, той е първият актьор удостоен с подобна чест.

На името на актьора е кръстен астероидът 12818 Tomhanks, открит през 1996 г. от наблюдателя Кит Пийк.

Ханкс е женен за актрисата Рита Уилсън от 1988 г., която е от балкански произход. Те се запознават по време на снимките за филма „Доброволци“. Имат две деца.

В "Корабокрушенецът"

За ролята на болния от СПИН Андрю Бекет във филма „Филаделфия“ Том Ханкс е награден през 1994 г. с Оскар за най-добър актьор. Само година по-късно получава втория си Оскар за ролята на духовно изостаналия Форест Гъмп в едноименния филм. Два последователни Оскара в категорията най-добър актьор преди Том Ханкс е успял да получи само актьорът Спенсър Трейси.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)