Вторник, 29 Септември 2020
Тарзан преплува реката на славата

Тарзан преплува реката на славата

Джони Вайсмюлер (2.06.1904 – 20.01.1984) е американски плувец, първият човек в историята на плуването, който преплува 100 метра под една минута.

Той печели общо 5 златни олимпийски медала (от летните игри през 1924 и 1928 година) и един бронзов медал във водната топка. За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда.

Някои считат, че е унгарец по произход, защото е роден в Тимишоара на територията на тогавашна Австро-Унгария, днешна Румъния. Но още като дете пристига в Америка и се установява в Чикаго.

След като приключва състезателната си дейност, той става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Неговият характерен вик се използва и до ден днешен и е познат по целия свят. Шимпанзето на Тарзан, наречено Чита, беше най-възрастното животно-кинозвезда, докато не последва своя екранен партньор през 2009 г.

Джони Вайсмюлер всъщност си остава най-известният Тарзан в историята на киното. Не само защото е първият, но и защото с атлетичната си фигура, с непосредствената актьорска игра и каскадите, които сам прави, винаги ще плува далеч пред всички след него.

Да си спомним за него чрез един кратък филмов откъс:

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)