Сряда, 12 Август 2020
Пол Нюман - победителят

Пол Нюман - победителят

Филм за кариерата на големия актьор като автомобилен състезател

 

През 1968 г., когато заедно с Робърт Уагнър получава покана да снима филм за автомобилно състезание, Пол Нюман вече е звезда. Двамата започват да се обучават, за да се подготвят за ролите си. Така започва всичко.
"Той прегърна идеята и я заложи в душата си" - казва Уагнър. Докато Робърт бил доволен от края на обучението, за Пол това не било достатъчно.Той просто бил обзет от идеята действително да победи. Вече бил звезда в киното, но имал нужда от ново предизвикателство. Започнал да се състезава на 47 години, от дъното на класацията.
Разбира се, продуцентите никак не били доволни, предвид големият риск от наранявания и съобразяването на снимките с новото хоби на звездата. "Казваха: Какво прави в тази състезателна кола, да не е полудял?" - спомня си Уагнър. През 1977 Нюман печели първата си национална титла. Състезанията му помагат да преодолее самоубийството на сина си Скот през 1978. През 1979 финишира втори на 24-часовото състезание Льо Ман, което се провежда ежегодно от 1923г. насам. Причината за второто му място са папараците, които постоянно го обсаждат и дебнат. Заради тях той никога повече не участва в това състезание. Печели още два национални шампионата, последният - през 1986г. За последен път Пол Нюман участва в състезание през 2008, на 83-годишна възраст, в Лайм Рок Парк. Една година по-късно актьорът почина.

На 29 май от 20,00 часа в рамките на София спорт филм фестивал в кино Люмиер ще можете да видите филмът "Победител: Състезателният живот на Пол Нюман" на Адам Карола и Нейт Адамс. Оператор е Мартен Тедин. Участват Пол Нюман, Робърт Редфорд, Марио Андроти, Дик Барбур, Боб Бондуран.
Нюман печели 4 национални титли като пилот на състезателен автомобил и 8 шампионата като собственик на отбор. Нелош резултат за мъж, който е започнал състезателната си кариера на 47 години!

 

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)