Понеделник, 28 Септември 2020
„В Европа един актьор е артист. В Холивуд - ако не работи е скитник”

„В Европа един актьор е артист. В Холивуд - ако не работи е скитник”

Антъни Куин (21.04.1915 – 3.07.2001) много добре знае какво се крие зад тези негови думи. Във вените му тече смесена индианско-мексиканско-ирландска кръв.

За Холивуд тази смесица е идеална и през годините той се превъплъщава в какви ли не персонажи. Антъни Куин играе филипински войник ("Обратно в Батаан"), либийски бунтовник в "(Лъвът на пустинята"), испански матадор в ("Кръв и пясък"), различни северноамерикански индианци, включително и този, продал Манхатън на холандците ("А сега къде да отидем?"), китайски войник ("Китайско небе"), алжирски селянин ("Изгубената част"), баски планински водач ("Прекосяването"), колумбийски бандит ("Висок риск"), десетки италианци и американо-италианци. Въпреки успеха и славата си той не се отказва от подобни екзотични роли, но героите му стават поне по-благородни - Ескимо в The Savage Innocents и руският свещеник в "Обувките на рибаря".

 

В "Пътят" на Федерико Фелини с Джулиета Мазина

В "Лоурънс Арабски"

Сред любимите герои на Куин са и известни исторически фигури. Незабравими ще останат превъплъщенията му като индианския вожд Лудия кон, шейх Ауда Абу Таи ("Лорънс Арабски"), Аристотел Онасис ("Гръцкият магнат"), Атила ("Атила").

Най-успешни за кариерата на Антъни Куин са 50-те и 60-те години на миналия век. От този период датира неговия любим филм "Реквием за един боксьор", в който той играе с истинско вживяване ролята на аржентинския боксьор тежка категория Примо Карнера. От началото на 50-те пък датират двата филма, за ролите си в които получава оскари за поддържаща роля - "Вива Сапата" (1952 г.) на Елиа Казан и "Жажда за живот" (1956 г.) на Винсенте Минели, в който като Пол Гоген партнира на Кърк Дъглас в ролята на Винсент ван Гог.

Антъни Куин ("Зорба Гъркът")

През 1954 г. пък е харесан от младия тогава италиански режисьор Федерико Фелини за ролята на бруталния шеф на пътуващ театър в "Пътят", за която получава награда на фестивала във Венеция.

Един от големите парадокси на Холивуд е, че Антъни Куин не успява да получи "Оскар" за главна роля, макар и да е номиниран двукратно в тази категория. В борбата за ценната статуетка през 1964 г. "Зорба гъркът" е победен от Рекс Харисън в "Моята прекрасна лейди".

С Жаклин Бисе в "Гръцкият магнат"

Вероятно само специалицираните любители на киното помнят името на Харисън, докато Антъни Куин и досега, 16 години след като е в звездната трупа на преминалите Отвъд, продължава да бъде един от най-любимите актьори на всички времена.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)