Петък, 20 Април 2018
Властелинът на малкия и големия екран

Властелинът на малкия и големия екран

Шон Бийн е роден на 17 април 1959 г. в град Шефилд, Англия. Честит рожден ден Шон!

Като дете Шон мечтае да бъде професионален футболист, но при инцидент, при който чупи стъклена врата, наранява крака си и е принуден да изостави мечтата си. След лутане из избора на професионална сфера, той акостира в Родъръмския колеж и се записва в курс за актьорско майсторство. Участва в няколко пиеси и през 1981 г. кандидатства и е приет в Кралска академия за драматично изкуство (RADA) в Лондон.

 

Шон Бийн завършва академията през 1983 г. със сребърен медал за изпълнението си в пиесата „В очакване на Годо“. Дебютът му като професионален актьор е на сцената на Уотърмил Тиътър в Нюбъри, в ролята на Тибалт в „Ромео и Жулиета”. Началната му работа включва смесица от театрални и телевизионни роли. Като актьор приема ирландския правопис на името „Шон“ (Sean) за личното си име. Първата му национална поява е в реклама на марка безалкохолна бира. В периода 1986 – 1988 г. е част от „Кралската Шекспирова Трупа“ и взима участие в изпълненията на „Ромео и Жулиета“ и „Сън в лятна нощ”. През 1986 г. участва за пръв път във филм – „Караваджо“ на режисьора Дерек Джарман, като изпълнява ролята на Ранучио Томасони. През 1988 г. Шон Бийн участва и в следващия филм на Джарман – „Реквием за войната“, във филма участва също и сър Лорънс Оливие.

В края на 80-те и началото на 90-те г. той се утвърждава като актьор в телевизионни продукции на британската телевизия и прави запомнящи се роли в продукциите на BBС – „Клариса“ и „Лейди Чатърли”. През 1990 г. Бийн си партнира с Ричард Харис във филма „Полето” и играе ролята на журналиста Антон във „Вятърни следи“, филм в който се разглеждат проблемите на апартейда в Южна Африка.

Успешните му роли в „Караваджо“ и „Лейди Чатърли“ допринасят за изграждането на образа му като „секссимвол“, но името на Шон Бийн се асоциира предимно с една от най-емблематичните му роли – на Ричард Шарп (английски стрелец по времето на Наполеоновите войни) в телевизионната поредицата „Шарп“, по мотиви от романите на Бърнард Корнуел.

Ролята на редник Шарп, издигнал се през поредицата от серии до подполковник, отварят вратата на звездния Холивуд за Шон Бийн. Той прави прехода си към големите Холивудски продукции с ролята на лорд Ричард Фентън в минисериала „Скарлет“, базиран на едноименния двутомник от Александра Рипли.

Произведението на Рипли е продължение на романа „Отнесени от вихъра“, написан от Маргарет Мичъл. През 1992 г. Бийн изиграва ролята на терорист от ИРА във филма „Патриотични игри“, където в екшън-сцена, Харисън Форд удря Шон с кука, което му оставя белег. Изглежда „белязаната му външност“ го прави естествен избор за антагонист и ролята му в „Патриотични игри“ е последвана от роли в други филми, в които също играе злодей - ролите на Алек Тревалян (агент 006, на MI6) във филма от поредицата за Джеймс Бонд – „Златното око“, Спенс в „Ронин“ заедно с Робърт Де Ниро, Джейсън Лок в „Момчетата от Есекс“, Патрик Костър в „Нито дума”. Също е познат като злия търсач на съкровища Иън Хоу в популярния филм „Съкровището“ с участието и на Никълъс Кейдж. Играе зъл учен на име Мерик в „Островът“.

Вероятно една от най-известните роли на Шон Бийн е превъплъщението му в ролята на Боромир във филмовата трилогия на Питър Джаксън – „Властелинът на пръстените“. Участието му е основно в първата част – „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“. Появява се и в ретроспективни кадри в „кино версията“ на „Властелинът на пръстените: Двете кули“ и „Властелинът на пръстените" Завръщането на краля“, както и в удължената версия на „Двете Кули“. В тази връзка любопитна подробност е, че Бийн има татуировка на рамото си с надпис „девет“, изписана на езика тенгвар (език, измислен от писателя Дж.Р.Р.Толкин). Татуировката е в чест на участието му във филма, както и за това, че неговият герой е един от деветимата спътници в „Задругата на пръстена“. Останалите актьори от „Задругата“ – Илайджа Ууд, Шон Остин, Орландо Блум, Били Бойд, Иън Маккелън, Доминик Монахан и Виго Мортенсен имат същата татуировка.
През 2011 г. взима участие във високобюджетната продукция на HBO – „Игра на тронове“, като изпълнява ролята на Едард Старк, владетел на едно от седемте кралства – „Зимен Хребет“.

В допълнение на имиджа на секссимвол и признанието за „леко груб тип“, Бийн има и репутация на самотник – етикет, който неправилно му е лепнат според самия него. Вместо като самотник, той се описва просто като „мълчалив човек“ и журналистите, които са го интервюирали, признават, че е „човек, който не говори много“, дори наскоро някои журналисти го определиха като „учудващо срамежлив“. Въпреки че признава, че е работохолик, Шон Бийн в свободното си от работа време обича да чете, да слуша музика и да свири на пиано. Той е запален градинар и обича да рисува.

Шон Бийн има зад гърба си вече почти сто филмови роли и засега не дава индикации, че нещо би могло да го откаже от пътя, по който уверено върви. Да му пожелаем успех, защото обичаме да го гледаме на малкия и на големия екран!

AFISH.BG