Понеделник, 19 Октомври 2020
Педро Алмодовар за Мерил Стрийп: Би било много лесно да работим заедно (трейлър)

Педро Алмодовар за Мерил Стрийп: Би било много лесно да работим заедно (трейлър)

Защо холивудската актриса нe изигра Жулиета в последната лента на испанския режисьор

Носителят на Оскар Педро Алмодовар никога досега не е правил англоезичен филм. Вместо това той работи в родната си Испания, където свободно изследва вътрешния свят в живота на жените по начин, от който Холивуд, изглежда, не се интересува. Но в последните години режисьорът на „Всичко за майка ми“ насочва поглед и към Америка. За филма си „Жулиета“ дори оглежда подходящи места за снимки в Ню Йорк, но в крайна сметка решението да снима в Испания надделява.

В интервю, дадено на кинофестивала в Кан за „Vanity Fair“, Алмодовар разказа, че първоначално е „видял“ Мерил Стрийп в ролята на Жулиета. За пръв път двамата се срещат преди 13 години, а в наши дни се виждат и в хотел Peninsula в Ню Йорк, за да обсъдят сценария, който всъщност е вдъхновен от три от разказите на Алис Мънро. Алмодовар казва, че ако беше снимал в Щатите, Мерил е трябвало да изиграе три различни роли в лентата – и трите версии на главната героиня. Така Мерил Стрийп щяла да се превъплъти в Жулиета на 20, на 40 и на 60 години, при това с минимален грим.

"Беше много лесно да се говори с нея и да се разбираме един друг", каза той. "Ако трябва да работим заедно, би било много лесно."

Уви, режисьорът се отказва от идеята за дебюта си на английски език, тъй като "не се чувства достатъчно уверен." Вместо това той адаптира концепцията на сценария към родния си език и испанската култура. Сам признава, че за да насочи творческата си енергия към правенето на филми в Щатите, трябва да подобри английския си, да научи повече за американските културни традиции. „Трябва да поживея три месеца в Америка като обикновен човек, това ще ми даде нужната информация. Хуливуд, обаче, сам губи от съкровището си, като отказва да прави филми за жени в разцвета на своя живот“, завършва той.

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)