Събота, 24 Октомври 2020
Кинофестивалът „Сънданс“ се открива днес

Кинофестивалът „Сънданс“ се открива днес

Създателят му Робърт Редфорд вярва, че изкуството обединява хората от цял свят

 

Кинофестивалът на независимото кино "Сънданс" ще бъде открит днес в Парк сити, Юта, като тази година акцентът му ще е върху климатичните промени, предаде Франс прес.

118 филма са включени в програмата на 33-ото издание на кинофестивала, основан от легендата на американското кино Робърт Редфорд.

Резултат с изображение за sundance 2017

"Тазгодишният фестивал показва, че изкуството може да мобилизира, да предизвиква и да обединява хората в целия свят", коментира 80-годишният Редфорд.

Основан през 1985 г., за да бъде като противотежест на доминацията на холивудските студиа, кинофестивалът "Сънданс" чества новите таланти и насочва светлината на прожекторите към режисьори, които работят извън големите холивудски студиа.

Миналата година кинофестивълът в Парк сити бе посетен от 46 600 души.

Резултат с изображение за Manifesto film

Кейт Бланшет в кадър от "Манифесто"

Тази година прожекцията на филма "Manifesto", в който австралийската звезда Кейт Бланшет изпълнява роли на 13 персонажа, ще е сред очакваните с най-голям интерес събития на фестивала. Интерес предизвикват също филмите "Призрачна история" на режисьора Дейвид Лауъри с Руни Мара и Кейси Афлек в главните роли, и "Landline" с участието на Джени Слейт, Еди Фалко и Джон Туртуро. "Жълти птици" на френския режисьор Александър Морс с участието на Олдън Ерънрайх и Дженифър Анистън проследява история за двама войници в Ирак, които се сблъскват с ужасна трагедия.

За пръв път секция на кинофестивала е посветена тематично на климатичните промени. В програмата й са 14 филма. "Преди повече от 40 години поех личен ангажимент в борбата с климатичните промени и оттогава тревогите ми непрестанно нарастваха - отбеляза Редфорд. - Ако искаме да избегнем най-лошия сценарий, трябва смело и незабавно да вземем мерки срещу безразличието, апатията и противопоставянето по този въпрос."

Резултат с изображение за Landline film

Кадър от "Landline"

Документалната лента "Неудобно продължение", продължението на документалния филм на Ал Гор за климатичните промени "Неудобната истина", е посветена на последствията от затоплянето на планетата. Новият филм на Бони Коен и Джон Шенк проследява бившия вицепрезидент на САЩ по време на кампанията му за по-устойчиво бъдеще на Земята. Ще бъдат показани също документални филми, посветени на неизяснените обстоятелства около смъртта на 6-годишната кралица на красотата Джон-Бенет Рамзи през 1996 г. и кризата в Сирия.

Предвидени са около 100 филмове премиери на фестивала, който ще продължи до 29 януари.

 

Източник: БТА

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)