Събота, 24 Октомври 2020
Бъртън и Тейлър – любов завинаги (снимки и видео)

Бъртън и Тейлър – любов завинаги (снимки и видео)

Връзката им е толкова силна, бурна и безгранична, че ти се иска да преживееш поне откъс от тази невероятна любовна история

 

Всичко започва през 60-те години на миналия век. Елизабет Тейлър е истинска звезда, а Ричард Бъртън е един от най-добрите актьори – включително на театралната сцена, която буквално се смалява когато гласът му огласява залата. Двамата са във вечния Рим, за да снимат филма „Клеопатра“. Никой не предполага, че още на снимачната площадка между двамата припламва искрата на любов, които малцина познават и на която всички ще завиждат. Богати, вулгарни и разкрепостени, те се превръщат в най-скандалната двойка на 20-и век. Със своята всепоглъщаща страст най-красивата жена на света и чаровният мачо разбират колко съдбоносна и злощастна може да бъде една голяма любов.

 

На снимачната площадка на "Клеопатра" в Рим, 1962-ра

 

Самата Елизабет Тейлър определя себе си като „старомодно момиче“. Възпитавана в по-пуритански норми, тя от малка е научена от майка си, че любовта не означава да имаш просто афера с някого, а да се обвържеш с брак. Вероятно това е и причината Лиз да мине под венчило цели осем пъти през живота си. До сетния си дъх, обаче, тя наистина обича уелския актьор, алкохолик и женкар Ричард Бъртън – жени се за него два пъти. Влюбени безпаметно един в друг, не могат да остареят заедно  - тя е прекалено силна, а той се чувства недостоен за нейната смелост.

„Ричард е единственият, който някога съм обичала истински и към когото все още имам чувства“, споделя Елизабет Тейлър в края на живота си. В едно от последните писма до своя любим през 1974 година тя пише „иска ми се да мога да ти опиша моята любов към теб, моя страх, моето животинско удоволствие от теб, ревността ми и яростта ми към теб. Иска ми се да можех да опиша всичко това, но вместо това мога само да се свивам в черупката си и  да страдам и да се надявам, че ще разбереш как се чувствам наистина.“

 

Елизабет Тейлър подстригва Ричард Бъртън преди представление, 1964-а

 

Когато среща Ричард Бъртън в Рим, актрисата вече има четири брака зад гърба си – с Конрад Хилтън, Майкъл Уилдинг, Майк Тод и Еди Фишър. Тод е единственият, който умира, а не са се разделили с развод. Тя често го слага в една от трите си големи любови, редом до Ричард Бъртън и бижутата. Ричард Бъртън подарява на Лиз диаманти, дори има такъв, известен като „Тейлър-Бъртън диаманта“ във формата на круша.

Връзката между двамата е следена от целия свят с огромен интерес. Ватиканът осъжда тази непреклонна любов, тъй като и двамата са женени когато започват да се срещат.

Когато се разделят първия път, Бъртън определя връзката им като два динамита, които се блъскат  един в друг,  и не можеш да очакваш, че няма да се взривят. След по-малко от година се женят повторно, след като се засичат в Ботсвана, но само след още година се развеждат отново. За Елизабет започва дълъг период на проблеми със здравето. Алкохолът и приспивателните я съсипват и по съвет на Ричард (самият той зависим от алкохола) тя постъпва в клиника, като най-сетне признава пред света, че има проблем.

 

Във филма "Кой се страхува от Вирджиния Улф", 1966-а

 

Любовта им е епична и истинска, макар и същевременно нещастна в голяма част от времето си. Въпреки това Елизабет Тейлър казва: „В сърцето си твърдо вярвам, че някой ден можеше да се оженим за трети път… От първите моменти в Рим нас ни свързваше една безумна, силна любов. Имахме още малко време да бъдем заедно, това не беше достатъчно.”, споделя Елизабет Тейлър.

През 2013 година BBC засне филма „Burton and Taylor“ за отношенията между двамата велики актьори с участието на Доминик Уест, Хелена Бонъм Картър. Предлагаме ви трейлъра от него.

 

AFISH.BG

 


Видео

Свързани статии (по етикет)