Петък, 24 Януари 2020
Черната далия – най-известното неразкрито убийство в Лос Анджелис

Черната далия – най-известното неразкрито убийство в Лос Анджелис

След 6-дневно издирване актрисата Елизабет Шорт е открита мъртва на днешния ден преди 70 години

 

Изминаха 70 години от деня, в който всички в Холивуд са потресени от трагедията, сполетяла едва прохождащата холивудска актриса Елизабет Шорт, известна като Черната далия. До ден-днешен обаче мистерията около насилствената й смърт остава неразгадана и случаят продължава да буди интереса на криминалистите. Сюжетът се превърна в роман, по-късно и във филм, който екипът на Браян де Палма засне в България. Провокира и Джеймс Бартлет от ВВС, който решава да отиде на място, за да се увери лично как десетилетия по-късно покъртителната история продължава да е в съзнанието на жителите в Ел Ей.

Красивата Елизабет мечтаела да стане звезда в Меката на киното

Какво се случва? На 15 януари 1947 г. в Лос Анджелис тялото на красивата  млада актриса е намерено във вид, пред който рухват и най-опитните полицаи (Внимание: в текста по-долу има шокиращи, трудни за преглъщане подробности!) Изминали са точно шест дни, откакто Елизабет изчезва и никой нищо не знае за нея. За последен път 22-годишната брюнетка е забелязана жива на 9 януари 1947 г. във фоайето на хотел „Балтимор” в центъра на града. Тогава едва ли някой й е обърнал внимание, а и едва ли са били много хората, които са знаели името й. Но  седмица по-късно, когато тялото й е открито разчленено в запустял парцел, цяла Америка говори за Елизабет Шорт.

Сутринта на 15 януари Бети Берсингър се разхожда с малката си дъщеричка в района на новостроящия се Леймърт парк. Майката забелязва две половини от захвърлен шивашки манекен – поне така й се струва в началото. Това обаче съвсем не е манекен.

Шорт е била старателно разсечена на две половини през талията. Кръвта й е изтекла, вътрешните органи – изрязани, а устата – разцепена от ухо до ухо (т.нар. глазгоуска усмивка, която сме виждали при Жокера от „Батман”), по бруталния пример, даден от местната мафия. Тялото обаче е било добре измито и едва след това е захвърлено в пустошта.

Полицаи събират веществени доказателства на 15 януари 1947 г. в Ел Ей, след като е намерено тялото на Елизабет Шорт

Когато разбира за това убийство – „брутално, с омраза към жените и ритуално по своята същност”, както го определя тогавашният полицейски служител и сегашен историк Глен Мартин, американската преса буквално е взривена. В хода на разследването са разпитани повече от 50 заподозрени, мъже и жени, някои от които дори се признават за виновни за това престъпление. Ала истинският убиец така и не е намерен, което придава допълнителна загадъчност на тази история.

Според Мартин смъртта на Елизабет Шорт в съзнанието на хората е неизменно свързана с лъскавия холивудски живот и се превръща в своего рода „тъжно клише” и „история предупреждение”. „Представете си едно жизнерадостно, оптимистично настроено момиче, което пристига в Холивуд с мечтата да стане актриса. Но всичко за нея приключва повече от жестоко”, коментира историкът.

Голяма роля за разпространяването на тази история играе и прякорът, измислен от журналисти едва след смъртта на актрисата по аналогия с излезлия година по-рано филм „Синята далия” с участието на Алън Лед и Вероника Лейк. На практика прическата на Елизабет Шорт напомняла разцъфнала далия. И се започва: по темата за Черната далия са писани научни трудове, създавани са арт проекти, случаят е разиграван във видеоигри и тв шоупрограми. Дори детметъл група е кръстена на нея.

Писателят Джеймс Елрой

През 2006 г. излиза и игралният филм „Черната далия” по бестселъра на Джеймс Елрой – също вдъхновен от мистериозната история на Елизабет Шорт. Самият Елрой казва, че дори за секунда не би повярвал, че един ден името на виновния ще бъде обявено. „Това престъпление никога няма да бъде разкрито, защото изначално така му е било отредено”, убеден е именитият, вече 68-годишен писател, нашумял и с романите си „Поверително от Ел Ей”, „Голямото никъде” и „Белият джаз”.

 

Плакатът на филма "Черната далия", който бе заснет в София през 2005 г.

А какво мислят Ким Купър е нейният съпруг Ричард Скейв, които организират автобусни екскурзии из различни литературни, културни и криминални места в Лос Анджелис? Според Ким много хора, които се записват за тур, озаглавен „Черната далия”, имат абсолютно неверни представи за случая. „Ние се стараем да развенчаем многобройните митове за потенциалните убийци и вместо това да разказваме за самата Елизабет Шорт”, допълва Купър. Но понякога дори най-добрият гид може да бъде изненадан с нещо. Веднъж към групата с екскурзианти се присъединил възрастен мъж, който заявил открито, че има пряка връзка със случая „Черната далия”.

„Той разказа, че като момче е работел като вестникарче и веднъж, докато разнасял пресата, се оказал сред първите, попаднали на местопрестъплението. До онзи 15 януари 1847 г. той никога не бил виждал гола жена – гледката го потресла, белязала го за цял живот”, споделя още Ким Купър.

Убийството на Елизабет Шорт, както и загадъчните убийства от XIX век, приписвани на Джак Изкормвача, продължават да вдъхват живот на нови и нови теории. Неотдавна например бившият следовател Стив Ходъл, специалист в разследвания на убийства, заявява, че престъпникът е бил не някой друг, а собственият му баща, лекар по професия, на чиято съвест лежат и други шумно обсъждани убийства…

Гробът на Елизабет Шорт, която умира няколко месеца, преди да е навърши 23 г.

Джеймс Бартлет от ВВС се среща и с доста приказливи бармани в Ел Ей. Някои от тях с охота твърдят, че именно в тяхното заведение , а не в „Балтимор”, Елизабет Шорт е била видяна за последен път. Други градят теории, че убийството е резултат на среща, на която нещо се е объркало. Трети подчертават, че момичето е имало непрекъснато проблеми с парите и че за да си стигне до дома, вероятно решава да се качи на случайна кола. Тогава това е обичайна практика, само че колата се оказва неподходяща…

„Мен непрекъснато ме молят да предложа книга за Черната далия” – споделя пък старши библиотекарят на фотоархива на Обществената библиотека в Лос Анджелис, Кристина Райс. – Веднъж една жена дойде да търси карта от 1947 г., тъй като имала намерение да използва ясновидските си умения, за да разкрие убийството.”

По думите на Райс единственото копие на в. „Los Angeles Herald-Examiner” от втората половина на януари 1947 г. е бил откраднат от библиотеката преди година. Всъщност Елизабет съвсем не е единствената жена, починала от насилствена смърт в Калифорния през годините след войната.

Щом тялото на Шорт било открито, в. „Los Angeles Herald-Express” и обожаващият сензациите „Los Angeles Examiner” използват приятелските си контакти с местната полиция, която впрочем била на „ти” с цялата тамошна преса. Тогава било прието на първите страници да бъдат публикувани снимки на прощални писма на самоубийци и окървавени тела. Не минало и без фотография на голото тяло на Шорт – все пак, както биха казали днес вестникарите, преди това се „потрудили” и я „прикрили” с одеяло.

„Examiner” обаче не се посвенил да „подправи” историята на Черната далия, като в статията си променя описанието на дрехите, с които е била облечена младата жена в деня на трагедията. Вестникът пише, че актрисата е носела тясна пола и блузка, намеквайки, че Елизабет е тръгнала на поход за сексуални приключения, които свършили зле за нея.

Според някои твърдения Елизабет Шорт е била забелязана за последен път в хотел "Балтимор". Какво се е случило след това - официално все още никой не знае.

Вестниците стигат дори дотам да излъжат майката на Шорт – казват й, че Бет е победила в конкурс за красота, закарват я в Лос Анджелис, където й описват истината за смъртта на нейната дъщеря и получават „нещо ексклузивно”: реакцията на майката за тази трагедия. Официално делото за убийството на Елизабет Шорт досега стои отворено. А хотел „Балтимор” предлага на посетителите си коктейл „Черната далия”, в чийто състав влизат водка и ликьор на малинова основа. Напитката е доста горчива, но в този случай това е дори уместно, завършва статията си Джеймс Бартлет.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)