Неделя, 27 Май 2018
“Късо кино без край” в петък, 13-и

“Късо кино без край” в петък, 13-и

Утре в Зала „Люмиер” на НДК обещават безплатни прожекции за Деня на българското кино

 

Утре – 13 януари, е Денят на българското кино. Датата е особено важна за филмовата ни гилдия, която през 2015-а отпразнува 100-годишнинта от раждането на седмото изкуство у нас.  И, разбира се, се превръща в повод да се припомнят постиженията в различни жанрове и сфери от него. През 2017 г. акцентът е върху късометражното кино, съобщиха от Националния филмов център (НФЦ).

Миналата година, точно на 13 януари, директорите на киноинституцията и НДК подписаха меморандум за сътрудничество и подкрепа на филмопроизводство у нас. Затова първата им съвместна програма ще се „роди” именно в Деня на българското кино. Времето е от 15 до 20 часа на 13 януари 2017-а, а мястото е зала „Люмиер” на НДК.

Кадър от „Куче”, реж. Владимир Петев – Голяма награда за късометражен филм „Златна роза 2016”

Програма е озаглавена „Късо кино без край”. В нея с безплатни прожекции ще бъдат показани късометражни продукции, наградени на националния фестивал за игрално кино “Златна роза” във Варна от 2011 г. досега. Случайно или не, но заглавията са също 13: „Куче”, реж. Владимир Петев, „Капия”, реж. Елена Тончева, „На червено”, реж. Тома Вашаров, „Преди да заспя”, реж. Николай Тодоров, „Синът”, реж. Христо Симеонов, „Ето човека”, реж. Димитър Кутманов, „Чест”, реж. Павел Веснаков, „Парафиненият принц”, Павел Веснаков, „Скок”, реж. Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Солено и сладко”, реж. Поли Генчева, „Демони”, реж. Александър Етимов, „Заложна къща”, реж. Нешка Караджинска и „Шопинг”, реж. Димитър Коцев-Шошо. Продължителността на всеки от филмите в програмата „Късо кино без край” е от 5 до 30 минути, в които авторите се опитват да предадат емоции и да събудят размисли.

„Парафиненият принц”, реж. Павел Веснаков - наградата за късометражен филм на фестивала „Златна роза” през 2012 г.

Късометражното кино се прави предимно от млади творци, за които подкрепата в началото на техния професионален път е най-важна – коментират от Националния филмов център. – Този вид кино почти няма шанс да бъде видян на голям екран и да срещне своите кинозрители. В същото време обаче, фестивалите му обръщат все по-голямо внимание. През последните години успешните български късометражни филми са все повече, представят ни достойно пред света и печелят национални и международни награди. Оттук тръгват и авторите, които продължават успешната си кариера в пълнометражното кино. През 2016 г. с държавна подкрепа чрез НФЦ бяха завършени около 60 късометражни и пълнометражни игрални, документални и анимационни продукции, сред които “Безбог” на Ралица Петрова, “Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, “Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, “На червено” на Тома Вашаров, “Пътуващата страна” на Весела Данчева и Иван Богданов, “Пощальонът” на Тонислав Христов и др., както и такива, чиято премиера предстои в близките месеци. На 13 януари 2017-а на екран излиза и подкрепеният от НФЦ дългоочакван игрален филм “Воевода” на Зорница София.

"Бащата" на българското кино, Васил Гендов, в кадри от "Българан е галант" (вдясно) и "Любовта е лудост"

За всички, които не се досещат какво се е случило на 13 януари 1915 г. и защо датата е избрана за професионален празник на кинотворците у нас, припомняме: точно тогава се е състояла първата публична прожекция на български филм – “Българан е галант” на Васил Гендов.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)