Сряда, 05 Октомври 2022
12 премиерни филма на фестивала „Sofia MENAR”

12 премиерни филма на фестивала „Sofia MENAR”

Фокусът на традиционния форум е върху киното от Централна Азия - ще гледаме местните предложания за неанглоезичен "Оскар"

 

Най-доброто от новото игрално, документално и късометражно кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка е събрано в програмата на 9-ото издание на фестивала „Sofia MENAR”. То ще се проведе от 12 януари - 29 януари 2017 г., а прожекциите по традиция ще бъдат в салоните на Дома на киното, „Евро Синема”, Културния център G8, Чешкия център и Гьоте институт в столицата, съобщиха организаторите от кинокъща „Позор”. Те са подбрали 12 премиерни филма, заснети в страните от Централна Азия и Азербайджан, които давата ясна представа на българските зрители за високото ниво на кинопродукцията в региона.

Мащабният епос „Аманат” е заснет по случай 550-годишнината от създаването на Казахското ханство и 25 г. от независимостта на Казахстан. Филмът обхваща три периода от историята на Казахстан и разказва за борбата на неговия народ за свобода и независимост. „Аманат” е предложението за неанглоезичен „Оскар” на тази държава за 2016 г.

Носител на четири награди на Филмовата академия на Казахстан, „Съдията Кунанбай” също е включен в програмата на фестивала. Сюжетът проследява живота на баща и син Кунанбаеви, едни от най-видните личности в историята на страната.

„Искам да съм различен: Метъл в Таджикистан” пък предлага изключително любопитна гледна точка върху младото поколение в азиатската република. „Ал Азив”, „ПроРок” и „Ред Планет” са три банди, които имат една мания – метъл. Нещо до болка познато в Западния свят, но в страна, където на почит са религиозните традиции и пасторалният начин на живот, съществуването им е почти екзотично...

Кадър от "Бащина воля"

Носителят на наградата „Тулпар” за най-добър филм от Централна Азия - „Бащина воля”, представя историята на младия Азат, който се завръща от Щатите, за да изпълни последната воля на покойния си баща. Младежът трябва да се справи с предразсъдъците и враждебното поведение на местните, които все още не са простили на баща му, който емигрира внезапно, без да се разплати с длъжниците си. Това е предложението за номинация за чуждоезичен „Оскар” на Киргизстан за 2016 г.

„40 дни мълчание” показва преломния момент в живота на младата Бибича, която дава обет да мълчи 40 дни и така да изкупи греховете си. Филмът е с номинация за дебют от фестивала в Берлин и с награда за най-добра лента от фестивала в Гранада.

„Градски мотиви” е антология от 4 филма, заснети от азерски режисьори, завършили извън пределите на страната. Всеки от тях представя мотиви от живота в Баку.

В програмата на фестивала е включен и погледът на чужденеца върху региона. Филмът „Като на игра” представя британеца Джон, който се впуска във вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед.

„Sofia MENAR” се организира със съдействието на посолствата на Ливан, Държавата Палестина, Индонезия, Кралство Мароко, Алжир, Казахстан, Азербайджан, Индия, Културното представителство към посолството на ИР Иран, Гьоте институт, Чешки център, Институт Сервантес, Фондация „Девъм” и Клуб „Приятели на Индия”.

 

На заглавната снимка - кадър от "Аманат" - предложението Киргизстан за номинация за неанглоезичен „Оскар” за 2016 г.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)