Вторник, 29 Септември 2020
За Вал Килмър животът е любов, а любовта – живот

За Вал Килмър животът е любов, а любовта – живот

На днешния 31 декември актьорът навършва 58 години

 

Описват го като прекрасен актьор, чиято блестяща игра е пронизана от психологизъм и интелект. Наричат го актьор-хамелеон, който така се превъплъщава в образите, които играе, че практически е неузнаваем в различните си филми - дотолкова е различен във всеки. Казват също, че притежава тънко чувство за хумор, което понякога е непонятно за околните. Описват го като неотразим красавец-блондин със сочни чувствени устни и пленителни зелени очи. Излъчва обаяние и решителност, а мъжествеността му граничи с порочност. Саркастичен и дружелюбен, искрен и целеустремен - той бе признат за един от двайсетте най-знаменити мъже в Холивуд.

Резултат с изображение за val kilmer young

В кадър от "Строго секретно", 1984 г.

Вал Едуард Килмър е роден под знака на Козирога на 31 декември 1959 г. в покрайнините на Лос Анжелис. Негови прадеди са били шведи, немци, монголи, шотландци, ирландци и индианци чероки. За него твърдят, че е напаловина индианец чероки. Родителите му - домакинята Гладис и търговецът на аерокосмическо оборудване Джин, се развеждат когато е само на 9 години. Впоследствие живее ту с майка си в Санта Фе, ту с баща си в Лос Анжелис. После майката се жени повторно (днес вече е вдовица и живее в Аризона). Бащата умира през 1993 г. Вал расте със своите по-големи братя - Марк и Уесли. Още от малък участва с тях в театрални постановки. Играе в инсценировки от Библията, изпълнява роли на индианци в любителски спектакли. Завършва средното си образование в училище за драматично изкуство в Лос Анжелис.

Резултат с изображение за val kilmer young

С Елизабет Шу в "El Santo", 1997 г.

На 15 години избягва от родителите си и отива в Лондон, защото там са най-добрите актьорски училища и най-добрите традиции в тази сфера в целия англоезичен свят. Той се опитва да постъпи в Кралската академия за театрално изкуство, но не го приемат, защото бил прекалено млад. Две години по-късно става най-младият студент в престижната актьорска школа Джулиард в Ню Йорк. Скоро обаче получава страшно известие: брат му Уесли е получил епилептичен припадък и се удавил, докато се къпел във ваната. Значително по-късно в едно интервю Килмър ще сподели: "Без да сме осмислили смъртта, не можем истински да разберем, че животът е любов, а любовта - живот... Аз много съм мислил за Уесли, и никога няма да мога да го забравя..."

Резултат с изображение за val kilmer the doors

В сцена от "The Doors"

Докато следва в Ню Йорк, Килмър се увлича сериозно от класиката. Класическото театрално изкуство е трудно, но помага за шлифоване на майсторството му. През тези години Вал се превъплъщава в Макбет, Орест и Ричард III; играе в гръцки трагедии и шекспировски пиеси. През 1983 г. се изявява дори на Бродуей, където негови сценически партньори са бъдещите звезди Кевин Бейкън и Шон Пен.

Само преди дни Килмър отрече твърденията на своя колега и приятел Майкъл Дъглас, че е тежко болен от рак и че перспективата за бъдещото му оздравяване не е много голяма.

Вал и Майкъл са работили заедно във филма от 1996-та "The Ghost and the Darkness". Дъглас, който също преди години се пребори с коварната болест, намекна пред медиите, че приятелят му има сериозни здравословни проблеми и без да влиза в подробности относно състоянието на Килмър, заяви, че нещата не изглеждат позитивни.

Резултат с изображение за val kilmer michael douglas

С Майкъл Дъглас

В отговор Вал Килмър написа на страницата си във Facebook: "Обичам Майкъл Дъглас, но той не е информиран за моето състояние. Последния път, когато говорих с него, беше преди почти две години, когато го помолих да ме насочи към специалист, за да получа диагноза за бучка в гърлото ми. Аз я оперирах и нямам абсолютно никакъв рак. Все още обаче имам подуване на езика". Не е обиден на Майкъл Дъглас, дори нарече 72-годишния актьор "нежен и предан приятел".

Val Kilmer in Warner Brothers' The Salton Sea - 2002

В "The Salton Sea", 2002 г.

 

Ето какво споделя за живота и работата Вал Килмър:

„Ако търсите определението за новини в речника, не е това, което гледате по телевизията.“

„Актьорството е много непосредствена работа.“

„Без срокове и ограничения съм склонен да се натоваря с други неща.“

„Има само три причини да направиш филм – екипът, режисьорът, ролята. Ние живеем само в минута от лентата, а тази минута изисква повече от ден подготовка.“

„Имам две деца, но всички деца, които познавам, наистина ме вдъхновяват.“

„Много от старите момчета във филмите са като каубои – те говорят като каубои и се обличат като каубои.“

"Новините са нещо, което се случва и има значение за теб и което обикновено не гледаме по телевизията.“

„Смятам, че все още не съм направил нещо особено, но работя наистина здраво.“

 

Заглавна снимка - Vanitatis - El Confidencial

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)