Събота, 06 Юни 2020
Стивън Спилбърг е втора по богатство знаменитост според "Форбс"

Стивън Спилбърг е втора по богатство знаменитост според "Форбс"

Легендата на Холивуд, режисьорът, чиито филми са гледали всички, днес става на 70

 

На 18 декември рожден ден отбелязва Стивън Спилбърг – режисьорът на „Извънземното“ и „Близки срещи от третия вид“, „Челюсти“ и „Джурасик парк“, „Линкълн“ и „Списъкът на Шиндлер“, на „Индиана Джоунс“ и още няколко десетки филма, всеки от които си е истински шедьовър. Спилбърг е един от малкото режисьори, чието име знаят всички и чиито филми (поне един от тях ) са гледали всички, не само тези, „чиито мисли отиват по-далеч от кофичката с пуканки“. За да отбележим 70-годишнината на човека, който измисли холивудските блокбъстъри (и спечели завидно състояние от таланта си), припомняме някои малко известни факти от биографията му.

Стивън Спилбърг снима филми от 16-годишен

- Стивън Алън Спилбърг е роден в Синсинати в семейство на православни евреи. За първи път попада в киносалон в Ню Джърси, а се запалва по киното като тийнейджър в Аризона. Според легендата, от малък Стивън умее да прави пари от тази своя любов - организирайки прожекции на заснети от него на 8-милиметрова лента филми, младият режисьор взема от зрителите по 25 цента за вход, докато сестра му продава пуканки.

- Кариерата му се развива с космическа скорост. На 11 години печели скаутска значки, снимайки 9-минутен уестърн, на 16 – вече има бюджет от 500 долара за дебютния си игрален филм, а на 22 става най-младия режисьор, подписал дългосрочен договор с едно от най-големите холивудски студиа.

-        Пробивът му в света на големите е, разбира се, „Челюсти“ - перфектен трилър за тероризираща курортисти гигантска акула. Излизайки извън бюджета и графика за снимки, Спибълрг всеки път трябвало да убеждава продуцентите, че има защо, и очевидно по-късно никой не съжалява за това - филмът печели три „Оскара“ и 470 милиона долара, а Спилбърг - името и правото на рядката за неговата възраст привилегия на творческа независимост.

"Извънземното" разплаква и днес деца и възрастни

- След „Челюсти“ започва поредицата му от блокбъстъри. Спилбърг успява да заработи общо 3.7 млрд. долара състояние със своя талант според „Форбс“, който го постави тази година на второ място сред най-богатите знаменитости.

- Спилбърг въвежда правилото да се пускат филми блокбъстъри през лятото - така е от 1975 г. когато излиза „Челюсти“.

- Има три награди „Оскар“, а двадесетте му най-касови филма са донесли приходи от над 8 млрд. долара.

Индиана Джоунс и Харисън Форд - Спилбърг измисля перфектната комбинация 

- Режисьорът има украински корени - неговата баба е живяла в Одеса.

- „Опитвам се да правя своите филми така, сякаш са заснети от различни режисьори“, казва Спилбърг. „Не искам да налагам своя стил на чужд материал, така че се опитвам да го променям редовно“.

 

Ето и още негови интересни мисли:

„Да направиш добър филм - това е много трудно! Да направиш филм, който зрителите харесват, е лесно. Но да направиш добър филм, който се харесва на публиката, и да правиш това всяка година, е като да намериш Светия Граал, за който рискува живота си Индиана Джоунс, и който страстно искат да открият мнозина в Холивуд!“

Режисьорът със съпругата си, актрисата Кейт Капшоу

„Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена.“

„Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, за да го правиш.“

„Съществува тънка граница между цензурата, добрия вкус и моралната отговорност.“

„Аз интерпретирам своите фантазии и ги превръщам във филми, които впоследствие зрителите превръщат в свои фантазии.“

„Всичко, за което мечтая - това е живота.“

Режисьорът направи филм за любимия президент на Америка Линкълн  

„Обичам всички, чиито мисли отиват по-далеч от кофичката с пуканки.“

„Хората са забравили да разказват истории. Историите нямат среда и край. Историите имат начало, което никога не свършва.“

„Най-скъпото пристрастяване в света е киното, а не хероина. На всеки две години аз си правя „инжекция“.

„Да си режисьор е като да живееш много животи. Мисля, че по същата причина хората ходят на кино.“

„Бях уплашено дете... Мисля, че така съм се родил и филмите бяха начин да прехвърля моите собствени страхове към живота на другите. Това е по-малко бягство и повече екзорсизъм.“

 

Челна снимка: Стивън Спилбърг - човекът, който измисли холивудските блокбъстъри

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)