Събота, 24 Октомври 2020
Майкъл Пейлин ще бъде новият Дон Кихот

Майкъл Пейлин ще бъде новият Дон Кихот


Тери Гилиъм за пореден път подновява своя "прокълнат" проект

 

Британският режисьор Тери Гилиъм все пак ще завърши филма си "Човекът, който уби Дон Кихот", като в главните роли ще са Майкъл Пейлин и Адам Драйвър, съобщават "Индипендънт" и "The Hollywood Reporter". Въпреки, че на юбилейния София Филм Фест през март лично Гилиъм обяви, че за момента няма реални признаци нещата да се запътват към някакъв снимачен процес. "Искам най-сетне да се освободя от тази кошмарна мечта" - казал режисьорът пред журналисти в Кан, обявявайки новото начало на снимките през октомври 2016 г. Все още не е обявена дата, на която лентата ще излезе, но финансирането в размер на 17 милиона евро е осигурено от продуцента на „Космополис“ Пауло Бранко. Филмът ще бъде сниман в Испания, Португалия и на Канарските острови. Този път желаем късмет на проекта и с нетърпение очакваме новата лента.
Проектът е 17-годишен, започван е вече седем пъти, но по различни причини не е довършен. Нестандартна екранизация по романа на Мигел де Сервантес преживя много метаморфози от 1998 г. досега. През 2000 г. снимачната площадка е унищожена от наводнение, което води до прекъсването на продукцията. Към застрахователите е предявен иск за 15 милиона долара. Гилиъм и Джони Деп дълго време се опитват да дадат ново начало на проекта, но неуспешно. Застрахователна компания държи правата върху сценария до 2006 г., когато Гилиъм си ги връща след съдебна битка. В последствие Деп се оттегля и за идеята са привлечени Юън Макгрегър и Робърт Дювал, но само след няколко месеца финансирането отново е спряно. По-късно студията "Амазон" подкрепя проекта, за двете главни роли са предвидени Джак О’Конъл и Джак Хърт, на когото обаче откриват рак малко преди началото на снимките. Неволите по този проект са филмирани в документалната лента „Изгубени в Ла Манча”, който разказва за първия му провал.

Майкъл Пейлин, който ще изиграе Дон Кихот, е част от прочутата трупа "Монти Пайтън". Според Тери Гилиъм, приятелят му е идеален за ролята - "стар, абсурден, арогантен и глупав". "Над филма не тегне проклятие, но пък съдбата му е дяволски добра история" - смята Пейлин.

Младият Адам Драйвър, който също е ангажиран според "Индипендънт", стана звезда с ролята на Кайло Рен в последния филм "Междузвездни войни". В проекта на Гилиъм той ще изиграе Санчо Панса. "Драйвър е човекът, който съм търсил през всички тези години" - казва за него Гилиъм.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)