Сряда, 20 Януари 2021
Почина актьорът Питър Вон

Почина актьорът Питър Вон

Британският киноветеран, изиграл майстер Емон от сериала "Игра на тронове", се е снимал в повече от 70 филма и тв поредици

 

Известният актьор Питър Вон, който през последните години бе обикнат от младите зрители заради ролята му в поредицата „Игра на тронове”, почина вчера на 93 години, предаде ВВС. Информацията за неговата кончина бе потвърдена от агента на британския киноветеран Сали Лонг-Инес: „Питър Вон си отиде около 10,30 часа сутринта във вторник. До него в сетния му час бяха най-близките му хора от семейството.”

Питър Вон е роден на 4 април 1923 г. във Великобритания. Актьорската му кариера започва през 50-те години на миналия век. Превръща се в любимец на публиката с многобройните си поддържащи герои в театъра и киното, в ефира на радиото и телевизията – най-вече полицаи, тайни агенти и авторитарни старчета. Зад гърба си обаче има и повече от 35 големи роли в киното.

Сред най-забележителните ленти с негово участие са "Бразилия" (1985) на режисьора Тери Гилиъм, където е рамо до рамо с Джонатан Прайс и Робърт де Ниро, и „Сламени кучета” (1971) на Сам Пекинпа, където си партнират с Дъстин Хофман. Играе в ленти като „Момичето на френския лейтенант”, „Остатъкът от деня”, „Родина” и др. Работил е и с други именити режисьори, сред които Чарлс Стърджис, Джеймс Айвъри, Кен Ръсел и други. През последните години сме го гледали и в „Майката” на Роджър Мичъл, „Животът и смъртта на Питър Селърс” на Стивън Хопкинс и, разбира се, като майстер Емон от нашумелия тв сериал „Игра на тронове”.

 

На заглавната снимка - Питър Вон в кадър от "Игра на тронове". Снимка: www.thesun.co.uk

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)