Събота, 24 Октомври 2020
Кнут Хамсун и Астрид Линдгрен на почит в кинофестивала „Северно сияние”

Кнут Хамсун и Астрид Линдгрен на почит в кинофестивала „Северно сияние”

Форумът ще се открие за осми път в столичния Дом на киното

 

14 нови скандинавски заглавия са включени в програмата на 8-ия филмов фестивал „Северно сияние”. Те ще бъдат прожектирани всяка вечер от 7 до 15 декември в Дома на киното, Културния център „G8” и „Евро синема” в София. Откриването е със „Завръщане у дома” на известния финландски режисьор Мика Каурисмаки.

Кадър от "Ние сме най-добрите", реж. Лукас Мудисон

Сред премиерните заглавия тази година са още „Ние сме най-добрите” на Лукас Мудисон (Голямата награда от фестивала в Токио), „Безшумно сърце” на Биле Аугуст („Сребърна раковина” от фестивала в Сан Себастиан), „Втори шанс” на Сузане Биер (приз за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби), „Две нощи до сутринта” на Мико Купаринен (награди за най-добър филм от фестивала във Валядолид и за режисура в Монреал) и др.

Кадър от "Втори шанс", реж. Сузане Биер

Специален акцент в програмата на феситивала е Нобеловият лауреат за литература Кнут Хамсун. Ще видим две екранизации по негови творби – „Глад” и „Телеграфистът”, както и биографичния филм „Хамсун” на шведския класик Ян Троел с участието на кинолегендата Макс фон Сюдов в главната роля. По време на фестивала тази година се очаква и вечер на Астрид Линдгрен. Премиерно ще бъде прожектиран филмът „Астрид”, а студенти от специалността „Скандинавистика” ще представят нейни произведения в оригинал и превод на български език.

Кадър от "Безшумно сърце", реж. Биле Аугуст

На 13-и декември в Дома на киното театроведът и кинокритик Елица Матеева ще представи своята книга „Целият свят е... кино!”. Това е сборник от рецензии, посветени на съвременното кино. Текстовете проследяват творчеството на Вим Вендерс, Уди Алън, Терънс Малик, Гаспар Ное, Фатих Акин, Ксавие Долан и др. Киноведът Мирела Василева пък ще запознае зрителите с творчеството на Биле Аугуст и Сузане Биер преди прожекциите на филмите „Безшумно сърце” (12 декември – в „G8”) и „Втори шанс” (15 декември – също в „G8”).

Фестивалът „Северно сияние” се организира от филмовата къща „Позор” със съдействието на посолствата на Финландия и Кралство Дания, Консулството на Кралство Швеция в София, както и от посолството на Кралство Норвегия в Букурещ.

 

На заглавната снимка: Кадър от филма "Завръщане у дома", реж. Мика Каурисмаки

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)