Петък, 27 Ноември 2020
Най-новите филми на титаните в киното ще омайват зрителите на КИНОМАНИЯ 2016

Най-новите филми на титаните в киното ще омайват зрителите на КИНОМАНИЯ 2016

Една от големите изненади на 30-ото издание на фестивала е договарянето на "Мълчание" на Мартин Скорсезе

 

Най-новите филми на титани на филмовия екран ще омайват зрителите на 30-ото издание на "Киномания" в НДК (17 ноември - 1 декември). Една от големите новини на фестивала е договарянето на последната (засега) лента на Мартин Скорсезе - „Мълчание”, чиято официална световна премиера ще се състои на 23 декември в САЩ. Първата й прожекция в България ще е на 14 януари от 19:00 часа в зала 1 на НДК и ще бъде своеобразно продължение на традиционния киномаратон и в началота на 2017-а.

„Мълчание” залага на Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник...

Религиозната тема не е нова за Скорсезе, който е режисьор и на емблематичния „Последното изкушение на Христос” (номиниран за „Оскар” за режисура), както и на „Кундун” (с 4 номинации за „Оскар”). Те също ще бъдат показани в рамките на "Киномания" през януари 2017-а.

 

В обичайната ноемврийска програма на фестивала ще видим най-новия филм на актьора режисьор Мел Гибсън. „Възражение по съвест” разказва за военния лекар Дезмънд Дос, който отказва да носи оръжие и да убива. Филмът е създаден по действителни събития и пресъздава най-кървавите сражения през Втората световна война – битката при Окинава, където Дос спасява 75 души. Така той става първият в американската история отказал се по съвест военен, отличен по-късно с медал за воинска храброст.

Самият Гибсън споделя, че е искал да отдаде почит на истински герой, какъвто е Дос, на фона на всички измислени супергерои, с които напоследък киното ни залива. Главните роли във филма са поверени на Андрю Гарфийлд, Сам Уортингтън, Тереза Палмър, Хюго Уийвинг и др. Прожекцията e в Зала 1 на 23 ноември от 19:00 часа.

Както "Афиш.бг" вече писа, новото произведение на един от майсторите на дълбоко интимните, деликатни и въздействащи истории – Педро Алмодовар, също е в програмата на "Киномания 2016". „Хулиета” (от конкурсната програма на фестивал в Кан) разказва за личните битки на една майка и една дъщеря. В ролите са Ема Суарес, Адриана Угарте и Инма Куеста. 20-ият филм на Алмодовар е създаден по текстове от изящния сборник „Бягство” на канадската нобелистка Алис Мънро. Прожекцията е 22 ноември от 19:00 часа, също в Зала 1.

По традиция "Киномания" ще покаже и най-новото на неповторимия Уди Алън. На 26 ноември от 19:00 часа в зала 1 е прожекцията на „Café Society” - филм за трансформацията на героя на Джеси Айзенбърг от невротичен дребен чиновник в общителен бохем. Алън разказва завладяваща носталгична история за отхвърлена любов с всички свои обичани похвати: чудесна музика от епохата, перфектен диалог и неподражаеми персонажи. За обстановката допринася и работата на големия оператор Виторио Стораро, който майсторски пресъздава епохата на златната ера на Холивуд и апогея на нюйоркската мафия през 30-те години.

Билети за всички филми на "Киномания" се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg. Фестивалът започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември.

 

Резултат с изображение за киномания 2016

Фестивалът ще отбележи своя 30-и рожден ден с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени част от най-силните и стойностни заглавия от световното кино, излезли през последните две години и все още непоказвани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижните международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

На заглавната снимка - кадър от "Мълчание"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)