Вторник, 28 Юни 2022
Калин Врачански и Кръстьо Лафазанов влизат в работилницата на дядо Коледа (ВИДЕО)

Калин Врачански и Кръстьо Лафазанов влизат в работилницата на дядо Коледа (ВИДЕО)

Нов Васко да Гама от село Рупча изгрява в първия български коледен филм

 

Известни актьори, симпатичен коледен сюжет, развиващ се в работилницата на добрия старец в Лапландия и нестандартни технологични хрумвания на режисьорката Мария Веселинова ще гледаме в първия български семеен филм на коледна тематика „Смарт Коледа”. Националният филмов център е финансирал проекта за 610 000 лв.

Кръстьо Лафазанов е дядо Коледа, Калин Врачански е елфът Работливко, а младата надежда Константин Гиргинов има всички шансове да придобие славата на Иван Ласкин от филма "Васко да Гама от село Рупча" (1986). Снимките на филма ще бъдат окончателно завършени до края на годината, а премиерата му е насрочена за 21 ноември 2017 г. Забавният трейлър на лентата обаче е изцяло готов и читателите на „Афиш” имат възможност да го видят първи.

Сценаристката и режисьор на филма Мария Веселинова от години работи с деца във фирмата си за партита и театър. По традиция всяка година поставя коледни спектакли. Представлението „Модерната Коледа” толкова се харесало на деца и възрастни, че дипломираната актриса и кинорежисьор решила да го претвори в пълнометражен филм.

„След супер хубавото детско кино от соцепохата, в последните 30 години няма детски филми, с изключение на няколкото опита от началото на 90-те, които не достигнаха до масова публика. Според мен причината е в носталгията по романтиката от онова време”, сподели пред „Афиш” Мария Веселинова. Тя смята, че е спечелила финансиране от Националния филмов център със сюжета, в който има много неща, които биха заинтересували новите деца, отдадени на компютрите и технологиите.

Историята разказва за едно съвременно 10-годишно момче, увлечено от компютърните игри и социалните мрежи. То безкрайно се отегчава от коледния дух, завладял семейството му на Бъдни вечер. Когато двамата със сестра му заспиват, в стаята влизат елфи, които събират писмата за добрия старец. Момчето ги проследява през вълшебен портал и попада в работилницата на Дядо Коледа. В началото се крие, обикаля и проучва, но Дядо Коледа го хваща и иска да го върне у дома му. Порталът обаче се оказва затворен и момчето се включва в организацията за Коледа, като убеждава дядото да модернизират производството с компютри и технологии.

Елфите много бързо се пристрастяват към компютърните игри и т.нар. елфбук, а главният елф – строгият и деспотичен Работилвко (Калин Врачански), не успява да се справи със ситуацията. Малкият го измества и става главен ръководител на работилницата. После всичко се обърква, за да се оправи накрая и всички да станат приятели. Поуката за главния герой е, че човешкият труд понякога не може да бъде изместен.

Елфбукът става любим на всички елфи в работилницата на Дядо Коледа. Снимка: Станислав Стоянов

„Ние не отричаме технологиите, които са неизбежни и правят децата по-умни. Искахме обаче да повдигнем темата доколко е добре те да изместят човешките взаимоотношения. Най-важното е приятелството и любовта между хората”, обясни Мария Веселинова.

Лафазанов и Врачански се навили веднага да участват във филма, след като прочели сценария. „Когато писах ролята, си представях именно Кръстьо Лафазанов за Дядо Коледа. Той трябваше да е весел, а е трудно да не се смееш с Лафазанов. А и няма човек, който да не го обикне. Може да развеселява без капка евтин хумор”, смята режисьорката. Модернистичната линия в сюжета по отношение на Дядо Коледа е, че той трябва да отслабне, защото не може да си облече костюма. Има си и фитнес инструкторка, която му помага в тази нелека задача.

„Калин Врачански обича да сменя амплоато, за да не го вкарват в щампа. Хубаво му се получи в „Смарт Коледа”, защото в началото е строг, а после се променя и е весел и забавен”, обясни режисьорката.

Калин Врачански от строг и деспотичен главен елф се превръща в забавен служител в работилницата на Дядо Коледа. Снимка: Станислав Стоянов

Изпълнителят на главния герой - Константин Гергинов, бил избран след тежък кастинг. Мария търсила и пробвала много други момчета и когато се отчаяла, че няма да намери подходящо дете, приятелка й се обадила и казала, че трябва да види Константин. Той има опит от реклами и други продукции, но най-важното е, че се оказал издръжлив и не се уморявал още след 10 минути снимки. „Той се забавляваше, но когато имаше тежки сцени, аз се притеснявах дали ще издържи и все го карах да почива”, спомня си режисьорката.

Копродуцент на "Смарт Коледа" е Павел Павлов, Мира Каланова е художник и сценограф, а оператор е Георги Челебиев. Снимките на филма ще приключат до края на годината, като екипът се надява да снима екшън в небето с летящ Дядо Коледа и още някои „снежни” детайли.

 

На заглавната снимка Кръстьо Лафазанов и малкият Константин Гиргинов в сцена от "Смарт Коледа". Снимка: Константин Николов

Ваня Емилова, AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)