Неделя, 05 Април 2020
Талантливият мистър Деймън (ВИДЕО)

Талантливият мистър Деймън (ВИДЕО)

 Днес актьорът с много самоличности навършва 46

 

В „Талантливият мистър Рипли“ играе ролята на интелигентен измамник, а в поредицата за Борн е обигран шпионин. За Мат Деймън няма образи, в които да не може да се превъплъти. Освен отличен актьор, той е и продуцент, и сценарист. Стои далеч от шумотевицата на Холивуд, предпочита да не се набива на очи.

Резултат с изображение за Matthew Paige „Matt“ Damon films

Една от последните роли на актьора е във филма на Ридли Скот "Марсианецът"

Матю Пейдж Деймън се ражда на 8 октомври 1970 г. в Бостън. Баща му Кент е борсов посредник, а майка му Нанси е преподавател по начална детска педагогика. Когато е на две години, родителите му се развеждат. С Бен Афлек се сприятелява още когато е 10-годишен, двамата и досега са неразделни приятели. Учат в Cambridge Rindge and Latin School, там се записват в клас по актьорско майсторство.

Преди да се запознае с настоящата си съпруга Лусиана Баросо, с която са женени от 2005 г. и имат две деца, Мат Деймън дълго време има връзка с колежката си Уинона Райдър.

Резултат с изображение за Matthew Paige „Matt“ Damon and wife

Със съпругата си Лусиана Баросо

Дебютът му в голямото кино е през 1988 г. с "Mystic Pizza" с Джулия Робъртс. Следва участието му в "School Ties" с Брендан Фрейзър, Крис О'Донъл, Бен Афлек и др. През 1993 г. излиза "Geronimo: An American Legend" с Джийн Хекман, Робърт Дювал и др., а през 1995 г. премиера има "Glory Daze", където отново си партнира с Бен Афлек.

В кариерата си има честта да работи с актьори от ранга на Дензъл Уошингтън, Мег Райън, Дани ДеВито, Клеър Дейнс, Робин Уилямс, Гуинет Полтроу, Джъд Лоу, Том Ханкс...

Резултат с изображение за Matthew Paige „Matt“ Damon films

С Робин Уилямс в "Добрият Уил Хънтинг"

"Добрият Уил Хънтинг" излиза на екран през 1997 година. Сценарият е на Деймън и Афлек, а в главната роля е Робин Уилямс. За оригиналния си сценарий двамата приятели са отличени с "Оскар", а това е сигурен знак за бляскавото му бъдеще в киното – снима се в "Спасяването на редник Райън", "Комарджии“, "Догма", "Талантливият Мистър Рипли“, „Да откриеш Форестър“, „Бандата на Оушън“, за да стигне през 2002 година и до първия филм от успешната серия за Борн - "Самоличността на Борн". Две години по-късно излиза и "Превъзходството на Борн", а през 2007 г. - "Ултиматумът на Борн".

Резултат с изображение за Matthew Paige „Matt“ Damon films

С Гуинет Полтроу и Джъд Лоу в "Талантливият мистър Рипли"

„Джейсън Борн" е най-новият филм от хитовата американска поредица за бившия агент на ЦРУ в изгнание.

Една от последните му роли е в „Марсианецът“ на Ридли Скот.

Преди време Мат Деймън споделя: „В крайна сметка и моята звездна слава ще си отиде. Отива си от всеки, а всичко, което ти остава накрая, е да можеш да погледнеш назад и да се радваш на изборите, които си направил“.

И още: "Моят учител по актьорско майсторство Гери Спека имаше голямо влияние върху мен. Постоянно ми повтаряше едни 5 думи - "Просто си свърши работата, дете".  И винаги съм се усланял на това. Това е моята мантра, когато се съмнявам, винаги се фокусирам върху работата си. "

"Когато бях млад, всички ми казваха да не бъда актьор. Когато някой дойде при мен и ми сподели, че иска да се пробва в актьорството, му казвам: "Абсолютно не, това е ужасна идея, не го прави...“. Смятам, че ако успееш да пробиеш в този бизнес, който е пълен с отхвърляне и трудности, трябва да вярваш в себе си, независимо от всичко, което хората, които обичаш и на които вярваш, ти казват. И това е много лично приключение, затова беше много полезно. Съветът да стоя далеч от тази кариера беше полезен, за да разбера сам важността да я преследвам.“

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)