Сряда, 03 Юни 2020
„Звярът е още жив” ще се състезава на кинофестивала във Варшава

„Звярът е още жив” ще се състезава на кинофестивала във Варшава

Най-новият документален филм на Весела Казакова и Мина Милева е избран в конкурса с общо 15 ленти от цял свят

 

Филмът „Звярът е още жив” ще представи България в документалната състезателна програма на 32-ия Варшавски филмов фестивал, който ще се проведе от 6 до 17 октомври в полската столица. Това е втората лента на тандема Мина Милева и Весела Казакова, който предизвика множество спорове сред киногилдията у нас с дебюта си „Чичо Тони, „Тримата Глупаци” и ДС”. „Звярът е…” е селектиран за официалния конкурс заедно със заглавия на доказани творци като Ана Замецка, чийто „Communion” спечели наградата за най-добър филм в Седмицата на критиката в приключилия наскоро международен кинофорум в Локарно, Швейцария, и Ева Орнер, носител на „Оскар 2008” за документален филм.

Българската премиера на „Звярът е още жив” беше през март в на закриването на „София филм фест 2016” в зала „Света София” на бившия Партиен дом. А първата му прожекция пред международна публика беше през август на 22-рия Международен кинофестивал в Сараево.

Ето как Весела Казакова и Мина Милева представят своята творба: „Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 г. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.”

Филмът е с необичайна форма, в която се преплитат документално кино и живописна анимация. В скромния екип са още монтажистката Донка Иванова, създателят на музиката Емилиян Гацов, Георги Маринов, който се грижи за звука, и актьорът Руси Чанев.

Още като проект „Звярът е още жив” привлича внимание на различни международни фестивали, а миналата година дори бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”. Веднага след това Мина и Весела бяха поканени в Амстердам на най-големия световен документален фестивал ИДФА, за да говорят по темата и да представят проекта си пред бъдещи селекционери, телевизии и кинодистрибутори.

Вече почти готов, през януари 2016-а филмът бе селектиран сред 4-те най-добри източно Европейски документални филми в инициативата “Последна спирка Триест”, която представя бъдещи филми от Източна Европа, заслужаващи световно внимание.

Мина Милева (вляво) и Весела Казакова ще представят България на кинофестивала във Варшава в началото на октомври

Мина Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел, а филмите й са удостоени с награди от много фестивали. От 1996-а Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия.

Весела Казакова, която нашумя с главната роля във филма „Мила от Марс” на режисьорката Зорница София, е завършила икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Талантливото й превеплъщение и донесе наградата за най-добра актриса в Москва и за изгряваща звезда от „Берлинале”. Първият съвместен филм на Казакова и Милева - „Чичо Тони, „Тримата глупаци” и ДС” (2014), им донесе десет международни отличия.

 

На заглавната снимка: "Звярът е още жив" смесва документалното кино с анимация.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)