Сряда, 03 Юни 2020
Фестивалът Sofia Biting Docs с 15 премиерни заглавия

Фестивалът Sofia Biting Docs с 15 премиерни заглавия

Стартът е на 28 септември под мотото „В търсене на верния тон“

 

Четвъртото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира на 28 септември и ще продължи до 6 октомври под мотото „В търсене на верния тон”. По време на фестивалните дни в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център в София, зрителите ще видят 15 премиерни заглавия, отличени на престижни международни кинофоруми.

Sofia Biting Docs ще бъде открит с прожекция на испанския филм „Сакрамонте”, представящ огнените страсти и неспиращите ритми в ромския квартал на Гранада. Фестивалът ще бъде закрит с филма „Човек” на легендарния френски фотограф и режисьор Ян Артюс-Бертран, който лично ще представи своя мащабен проект в София. В рамките на фестивала ще бъде показана пълната, режисьорска версия на „Човек”.

Резултат с изображение за sacromonte film

Кадър от испанския документален филм "Сакрамонте"

Сред останалите акценти в програмата са фаворитът на зрителите от фестивалите в Ню Йорк и Биариц „Невероятната Нина Симон”, „Кралица Мими” – носител на наградата за най-добър документален филм от филмовия фестивал в Манхатън, провокативният „Горещите мъже на студената диктатура”, както и биографичният филм за Принс“Slave Trade”, като за първи път ще бъде показана на голям екран 151-минутна, режисьорска версия на филма.

Паралелно с филмовите прожекции по време на фестивала ще се състоят изложби, премиери на книги, дискусии със зрителите и презентации.

Резултат с изображение за Slave Trade prince

“Slave Trade”

Sofia Biting Docs се организира от Позор, със съдействието на Чешки център – София, Американско посолство в София, Институт Сервантес – София, Консулство на кралство Швеция в София, издателство Вакон.

Филмът „Човек” се показва в сътрудничество с фестивала Кинофабрика и Френски институт – София.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)