Сряда, 03 Юни 2020
Ан Банкрофт – аплодисментите продължават

Ан Банкрофт – аплодисментите продължават

Определят носителката на „Оскар“ като една от иконите в киното

 

Носителката на “Оскар” Ан Банкрофт ще остане завинаги в паметта на любителите на Седмото изкуство с образа на прелъстителната мисис Робинсън в “Абсолвентът”, където партнира на Дъстин Хофман. Тя напуска света на блясъка и заслужената слава през 2005 година, покосена от рак. Последните си земни дни прекарва в болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк, където и издъхва на 73-годишна възраст през 2005 година.

Истинското име на Ан Банкрофт е Анна Мария Италиано. Тя е родена на днешния ден, 17 септември, през 1931 г. в италианската част на Бронкс, Ню Йорк. Дебютира в киното под псевдонима Ан Банкрофт през 1952 г. с филма “Влез без да чукаш” (“Don't Bother to Knock”).

Резултат с изображение за Anne Bancroft The Miracle Worker

В кадър от "Чудотворецът", 1962 г.

 Славата я застига през 1962 г., когато печели “Оскар” за най-добра женска роля в лентата “Чудотворецът” (“The Miracle Worker”). Следват още 4 номинации за престижната награда на американската Академия за киноизкуство като признание за блестящата актьорска игра на Банкрофт за превъплъщенията ѝ в “The Pumpkin Eater” (1964), “Абсолвентът” (“The Graduate”, 1967), “Повратна точка” (“The Turning Point”, 1977) и “Agnes of God” (1985).

През 1980 г. Банкрофт дебютира и като режисьор и сценарист в комедията “Шишкото” (“Fatso”). Колегите и кинокритици отбелязват многоплановостта на таланта на Ан Банкрофт. В своята кариера в киното и на театралната сцена актрисата прави запомнящи се роли като майката на Уинстън Чърчил, израелския лидер Голда Меир, циганка, старица-столетница и много други. Разбира се, всички ще я запомнят най-вече като г-жа Робинсън – героинята ѝ от филмовата класика „Абсолвентът“.

Резултат с изображение за Anne Bancroft

С Дъстин Хофман в "Абсолвентът", 1967 г.

Сценарият е базиран по новелата "Абсолвентът" на Чарлс Уеб, който я написва малко след собственото си дипломиране от колежа Уилямс.

Наскоро завършилият колеж Бенджамин Брадок (Хофман) започва объркваща афера с г-жа Робинсън (Ан Банкрофт) - съпруга на бизнес партньор на баща му. Нещата за него се усложняват още повече, когато се влюбва в дъщерята семейство Робинсън – Илейн (Катрин Рос). Филмът е сред основните заглавия на 40-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в 7 категории, включително за най-добър филм. Статуетка печели само Майк Никълс. Произведението печели множество награди „Златен глобус“, в това число за най-добър комедиен филм, най-добър режисьор и най-добра актриса за изпълнението на Ан Банкрофт.

Резултат с изображение за Anne Bancroft

Актрисата през 1998 г.

Музиката по филма става изключително популярна, най-вече песента на Пол Саймън - "Мисис Робинсън". През 1996 година "Абсолвентът" е обявен за национално културно богатство на САЩ. Списание Empire го поставя сред първите 100 в класацията си "500 най-велики филма за всички времена".

 

На заглавната снимка – с Дъстин Хофман в „Абсолвентът“, 1967 г.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)