Сряда, 03 Юни 2020
Състезателна програма „Златна роза“ 2016

Състезателна програма „Златна роза“ 2016

Премиери за “Безбог”, “Слава”, “Пеещите обувки”, “Христо”, “18”, „Спомен за страха”

 

Дванадесет пълнометражни и двадесет и два късометражни филми ще се състезават в конкурса на “Златна роза” 2016. Единадесет от пълнометражните филми са получили държавна подкрепа чрез НФЦ. Шест от тях ще бъдат показани за пръв път пред българска публика на “Златна роза”.

Ще видим премиерата за България на “Безбог”, който вече пожъна небивал фестивален успех – филмът бе отличен със “Златен леопард” и награда за главна женска роля от Локарно, Специална награда на журито и приз за най-добра актриса в Сараево.

"Безбог", реж. Ралица Петрова

Публиката с нетърпение очаква и друга премиера – на новия филм на авторите на “Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов “Слава”. След фестивалното участие в Локарно, българските зрители за пръв път ще могат да видят филма на “Златна роза”.

С първа публична прожекция на фестивала “Златна роза” във Варна са и дългоочакваният филм на режисьора Иван Павлов “Спомен за страха”, дебютният „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, както и “Пеещите обувки” на Радослав Спасов - игрален филм, базиран на противоречивата житейска история на певицата Леа Иванова. Филмът взе специалната награда на журито на фестивала в Москва. Първа среща с българската публика ще има и филмът “18” на режисьора Атанас Христосков, чийто “№1” спечели голямата награда “Златна роза” през 2011 г.

"Пеещите обувки", реж. Радослав Спасов

Останалите шест филма в конкурса са по-познати на зрителите:

 “Маймуна” на Димитър Коцев – Шошо получи наградата на публиката на София филм фест 2016. Многократно награждаваният “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е мажоритарна българска копродукция, която разказва за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. “Райската стая” също е копродукция с миноритарно българско участие и Анжела Недялкова в главната роля. Филмът беше холандското предложение за Оскар за чуждоезичен филм 2016. 

"Лабиринти на любовта", реж. Владимир Щерянов

“Лабиринти на любовта” е миноритарна копродукция между Русия и България с режисьор Владимир Щерянов.

“Летовници” е зрителски филм на Ивайло Пенчев със звезден актьорски екип: Анета Сотирова, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов, Филип Аврамов, Антон Радичев, Герасим Георгиев – Геро, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев.

Единственият независим филм в пълнометражния конкурс е “На педя от земята” на Максим Генчев, режисьор на противоречиво възприетия филм “Левски”.

"На педя от земята", реж. Максим Генчев

Повечето от късометражните филми в състезанието са независими – едва шест от двадесет и два са осъществени с държавна помощ чрез НФЦ. Това са дебютите “Бръмбазък” на Милен Ангелов “Куче” на Владимир Петев и “Дрехи” на Веселин Бойдев. Ще видим и “На червено” на Тома Вашаров, “Вълча сюита” на Стефан Тенев и “Преди да заспя” на Николай Тодоров. Сред независимите продукции на млади автори в конкурса са вече награждаваният „Ани има рожден ден“ на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова, „Колко си хубав“ на Христо Порязов, „Като захарен памук“ на Яна Лекарска, „Къщата“ на Яна Титова, “Батмобил” на Деян Барарев, “Тя, която маха от влака” на Камелия Петрова по мотиви от разказ на Георги Господинов и много други.

 

 

www.zlatnaroza.bg

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)