Петък, 27 Ноември 2020
Откриват „Златна роза“ 2016 с прожекция на филма "Граница"

Откриват „Златна роза“ 2016 с прожекция на филма "Граница"

Повече за съпътстващите събития по повод юбилея на НФЦ

 

Във връзка с 25-ата годишнина от основаването на Националния филмов център тазгодишният фестивал на българския игрален филм “Златна роза” във Варна ще бъде открит с “Граница” – един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ след промените в България. Режисьори на филма са Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите ще видим Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев – Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева. Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994 година, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а незабравимият Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

Юбилеят на НФЦ ще бъде отбелязан и с програмата “Кино край морето”, в която в Морската градина ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета. Избраните заглавия са култови филми от близкото минало като “Оркестър без име” и с “Деца на море”, легендата “Вчера” и две нови продукции, заслужили любовта на зрителя – “Каръци” на Ивайло Христов и “Докато Ая спеше”на Цветодар Марков, особено популярен сред варненската публика.

Ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни, в които ще участват четирима директори на филмови центрове от Балканите – директорката на Гръцкия филмов център Електра Венаки, Бобан Йевтич – директор на Филмов център, Сърбия, Мими Гьоргоска-Илиевска, директор на Македонски филмов център и Камен Балкански, директор на НФЦ.

В рамките на “Златна роза” се организира презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова, която ще сподели личния си опит за възможностите за обучение и за развитие на продуцентски проекти в Европа. Ще се представят програмите EAVE, EURODOC, Cannes Producers Network и други. Презентацията е ориентирана към младите и обещаващи български продуценти.

И тази година, за трети пореден път, организаторите на фестивала “Златна роза” подкрепят фондация “Карин дом“ – Варна. Миналата година те помогнаха за закупуването на музикални инструменти, а тази година благодарение на събраните от Фестивала средства, Карин дом ще осигури материали за арт заниманията с децата - за рисуване и апликации. Арт-терапевтичните техники са с доказан ефект върху децата със специални нужди. Средствата ще се събират чрез продажба на плаката и каталога на фестивала. Организаторите се надяват повече хора да помогнат. Резултатът от кампанията ще бъде обявен по време на закриването на фестивала.

 

Източник: www.zlatnaroza.bg

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)