Сряда, 30 Септември 2020
Френски филм №1 за 2016 открива „Срещите на младото европейско кино” в София

Френски филм №1 за 2016 открива „Срещите на младото европейско кино” в София

Ленти с награди от Кан и първите опити на Годар ще се прожектират от 26 септември до 2 октомври в „Одеон” и Френския културен институт

 

Милион зрители във Франция и още толкова в 30 други държави по света – с подобен успех рядко може да се похвали един документален филм. Точно такава е обаче лентата, с която на 26 септември ще бъде открито тазгодишното издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино”. Нарича се „Утре” и е отличена с наградата „Сезар 2016” за най-добър документален филм. Вдъхновена е от публикация на резултати от научно изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година.

Режисьорът на „Утре” е Сирил Дион – еколог, поет и адвокат. Той и приятелката му – френската актриса Мелани Лоран („Гадни копилета” на Куентин Тарантино), събират екип от съмишленици и решават да направят собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофа и… как да я избегнем. Именно от техния кинопроект се раждат невероятни идеи и практики, които вече се прилагат успешно в десетки градове.

Може ли човечеството да спаси планената? На този въпрос търси отговор френският документален филм "Утре", с който ще бъде открит фестивалът

В „Утре” например е показана фабрика за хартия в района на френския град Лил, където процесът на работа е затворен и не само не нанася вреда на околната среда, а напротив – в замяна на всяко използвано дърво в производството се засаждат четири нови в същия район. В английския град Бристол пък решават да печатат и използват собствена валута (така се запазва капиталът за общината, тъй като тези пари нямат никаква стойност в други населени места), за да стимулират местната икономика. А в Копенхаген архитектите променят драстично градоустройствения план, за да е в полза на хората, а не на автомобилите – изграждат толкова велоалеи, че днес 18% от движението в града минава по тях.

18 е и броят на филмите, включени в програмата на „Срещите на младото европейско кино” в София, които ще продължат до 2 октомври с прожекции в салоните на „Одеон” и Френския културен институт. Заглавията са групирани по теми в три програми. Първата - „Нови гласове”, ще представи филми на съвсем млади и обещаващи автори. Освен хита „Утре”, сред тях е и „Party Girl” („Купонджийка”), спечелил „Златна камера” от фестивала в Кан и определен от журито като „див, щедър и невъзпитан”. Там са още първият френски филм за супергерой - „Винсент не е риба”, и португалските „Джон Фром” и „Обратно у дома”.

Програмата „Права на детето” естествено предизвиква интерес, тъй като паралелно с прожекциите се очакват и кръгли маси и дискусии с участието на френски, български, румънски и молдовски магистрати и специалисти по проблемите на образованието и съдебните практики. Темите, по които ще се говори, са свързани с дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, бездомни деца, малолетни в конфликт със закона и др. – все въпроси, по които се работи при подготвяната съдебна реформа в България.

Катрин Деньов в кадър от филма "С високо вдигната глава"

 

Отправна точка за дискусиите ще бъде филмът „С високо вдигната глава” на режисьорката Еманюел Берко, с който миналата година бе открит кинофестивалът в Кан. Това е историята на 6-годишния Малони, изоставен от своята майка и преживял изпитанията на строгия режим в изправителен център, преди да срещне Тес и да открие смисъла на живота. В една от главните роли участва Катрин Деньов

Третата програма на фестивала се нарича „Forever Young” („Завинаги млад”), посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във филмовите академии по света. Началото е с два филма на Жан-Люк Годар, променили седмото изкуство завинаги - „Лудият Пиеро” и „Презрението”. А догодина създателката и основен двигател на фестивала Ралица Асенова обещава да видим първите опити в киното на Жак Деми. В преговори е и за две непоказвани заглавия на ранния Франсоа Трюфо, но това е за по-далечно бъдеще.

Жан-Пол Белмондо и Анна Карина в кадър от "Лудият Пиеро", реж. Жан-Люк Годар

 

Един уважаващ себе си фестивал на млади творци, не може без заглавия за деца. За тях ще има отделна програма с безплатни образователни прожекции и киноработилница – в нея за пет дни група младежи ще се постараят да направят кратък филм и ще го покажат на голям екран в деня на закриването.

 

На заглавната снимка – кадър от филма „Утре”, с който ще бъде открит фестивалът „Срещи на младото европейско кино”.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)