Сряда, 30 Септември 2020
12-ти Световен фестивал на анимационния филм – Варна гостува на НДК

12-ти Световен фестивал на анимационния филм – Варна гостува на НДК

Публиката ще може да види лентите от 27 до 29 януари 2017-а в кино „Люмиер“

 

Избрани филми от Световния фестивал на анимациония филм - Варна ще може да види публиката в Националния дворец на културата от 27 до 29 януари 2017 г. в кино „Люмиер”. В програмата ще влязат три пълнометражни филма и три сборни късометражни програми, всяка с продължителност 75 минути.

Предвидено е и организирането на детска работилница в Зала 4 на НДК в периода 26-29 януари. Участие в нея ще вземат студенти от Нов български университет и талантливи деца от столицата. На 29 януари ще бъде прожектиран филма, създаден от малките творци.

12-тият Световен фестивал на анимационния филм ще продължава традицията да събира елита на анимационното изкуство и така да подпомага развитието на анимацията в национален и международен мащаб.

В конкурсната програма на форума във Варна ще бъдат показани 109 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация. Сред тях са: студентски филми, детски и телевизионни серии, късометражно и пълнометражно кино в надпревара за 11-те отличия на фестивала. Над 10 български заглавия се борят равностойно със своите международни конкуренти. Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма със свободен вход: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба". Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса. За малките зрители ще има специална разширена програма - Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници.

Четири са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи(16+). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.

Специално са организирани и две детски работилници. Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход  ще се проведе в залите на галерия "Графит". Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11-ти септември в 19:00ч.

Три изложби ще бъдат открити паралелно на фестивалните дни: изложба с живопис на Иван Андонов (Галерия "Графит"), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ Варна).

Гости на фестивала ще са едни от най-големите имена в съвремнната анимация. Жури, селекционна комисия и автори ще се срещнат с варненската публика и ще отговарят на въпроси на организираните прожекции и специални пресконференции.

*филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език

Билети на касите на Фестивален и конгресен център – Варна

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)