Понеделник, 28 Септември 2020
Хулиета – уязвима до последно между червеното, оранжевото и синьото (ВИДЕО)

Хулиета – уязвима до последно между червеното, оранжевото и синьото (ВИДЕО)

Педро Алмодовар разказва драматична история на жена, която търси своето минало в опит да приеме бъдещето

 

„Хулиета" е филм, в който Педро Алмодовар определено въплътява опита на жизнения си път. За разлика от останалите му филми, тук жената е представена слаба и ранима, романтична, но принудена да се съобразява с императивния закон на гравитацията.

В центъра на драматичната история е Хулиета. Тя отдавна е загърбила лековерните удоволствия на младостта, но е все още истински красива и дава вид на жена, уверена в годините на средната възраст. Животът ѝ изглежда подреден и щастлив. Има почти всичко – любовник, който пише книги за изкуството, прекрасен дом и работа, която ѝ носи наслада. Но дванайсет години по-рано се е случила ужасна трагедия – дъщеря ѝ си отива внезапно от живота ѝ, обвинявайки я за смъртта на баща си. Хулиета е свикнала с болката на отсъствието. За да забрави тази изпепеляваща болка, тя дори къса на парчета снимките, които ѝ напомнят, че някога е имала дъщеря. Светът ѝ се обръща с главата надолу, когато през 2015-а изведнъж осъзнава, че е на ръба на нерна криза. Пустотата на живота ѝ може да бъде компенсирана по един единствен начин – да опише последните 30 години от него под форма на дълго писмо, адресирано до дъщеря си. Но къде е тя? Ще я види ли някога отново?

Резултат с изображение за hulieta almodovar

Ема Суарес, Педро Алмодовар и Адриана Угарте

Премиерата на „Хулиета“ се състоя на тазгодишния кинофестивал в Кан.  

Във филма участват Ема Суарес (Хулиета на средна възраст) Адриана Угарте, която влиза в образа на Хулиета от миналото. Разбира се, цветният почерк на Алмодовар се разгръща в пълна степен и от участието на великолепната Роси де Палма, която тук е с второстеренна, но запомняща се роля на провинциална домакиня.

Резултат с изображение за hulieta almodovar

Роси де Палма и Адриана Угарте в кадър от филма

"Мисля, че се завърнах на място, което никога няма да напусна - това е вселената на жените", заяви режисьорът на световната премиера. И допълва: "Снимал съм много филми за майки, но тази от "Хулиета" със сигурност е най-уязвимата от всички тях! Моите филми понякога са барокови, а аз съм дете на 60-те години, затова често прекалявам с използването на цветовете".

И наистина - двайсетият филм на Алмодовар отново е изпъстрен с цветове - червено, оранжево и синьо. Това дава на лентата уникална окраска и определено го различава от всички останали.

 

Заглавна снимка - maze.fr

Борис Белев, AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)