Понеделник, 28 Септември 2020
Майстори на рисуваното кино се събират във Варна

Майстори на рисуваното кино се събират във Варна

Световният фестивал на анимационния филм ще се открие утре за 12-и път

 

Най-доброто от рисуваното кино ще може да се види от 7 до 11 септември във Варна. Утре в 19 часа в голямата зала на Фестивалния и конгресен център ще бъде открит 12-ият Световен фестивал на анимационния филм. Програмата и този път е пребогата – само заглавията от конкурсната част (анимация за деца, пълнометражна и късометражна анимация) са 109, уточниха организаторите на престижния форум. Негови вдъхновители са проф. Анри Кулев, Пенчо Кунчев, Ася Кованова, Деница Христова и Силвия Иванова от Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”.

„Надяваме се, че зрителите ще открият в това чудно и многообразно анимационно море своите малки перли, които ще ги дарят с мигове на истинска красота, любов, доброта и щастие”, заяви известният аниматор Пенчо Кунчев.

Фестивалът е подкрепен от Министерството на културата, затова министър Вежди Рашидов изпрати специално обръщение към участниците в тазгодишното му издание и техните почитатели: „Като творец ще споделя, че българската анимация десетилетия наред е била и ще бъде мерило за съвест, неподправен израз и ироничен, понякога дори горчив коректив на социалната действителност, нрави и порядки, елегантен естетически ориентир с убедителни внушения. Изкуството на рисуваното кино, без съмнение, ни нарежда сред елита на седмото изкуство и вие, зрителите, сами ще се убедите в това през предстоящите фестивални дни.”

Сред най-очакваните акценти в конкурсната програма са четирите пълнометражни чуждестранни заглавия, филми за малки и големи – „Вълшебната планина”на Анка Дамян А(Франция, Полша, Румъния, 2015), „Психонавти, забравените деца” на Алберто Васкес, Педро Риверо (Испания, 2015), „Момчето фантом” на Ален Ганьол и Жан-Лу Фелисиоли (Белгия, Франция, 2015) и „Кикорики: Легенда за златния дракон” на Денис Чернов (Русия, 2016). Те вече имат по награди от най-големите световни форуми и прожекциите им във Варна ще бъдат ексклузивни премиери за българския зрител.

Доста са българските филми в конкурсната програма. В сектора за късометражната анимация са „От конец до игла” на Николина Цолова, „Наркотик” на Димитър Димитров, „Само моя” на Йоана Атанасова, „Имаго” на Сотир Гелев, „Дъждовни червеи” на Веселин Панайотов, „Пътуваща страна” на Весела Данчева и Иван Богданов, „Мъничка” на Милена Симеонова и „Крушата” на Петко Модев. В „Анимация за деца” ще се състезава „Една кратка история” на Барбара Домусчиева. От Канада се включва и нашумелият български режисьор Теодор Ушев с филма си „Сляпата Вайша” по едноименния разказ на писателя Георги Господинов.

Според директора на Националния филмов център Камен Балкански „очакват ни пет дни на пиршество за сетивата с филмите, изложбите, ателиетата на този празник на анимацията”. Състезаващите се филми ще бъдат оценявани от международно жури, в чийто състав са Шпела Чадеж (Словения) – независим режисьор и продуцент на анимационно кино; Едмундс Янсонс (Латвия) – режисьор на анимационни филми, графичен дизайнер и съосновател на филмовото студио „Atom Art”, Моника Кучниецка (Полша) – автор на късометражни анимационни филми и музикални клипове и организатор на работилници за т.нар. стоп моушън анимация за деца и възрастни. Те ще представят и свои програми на фестивала с вход „свободен”.

Петчленното жури, което ще оценява филмите в конкурсната програма на 12-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна . (от ляво надясно) Шапела Чадеж, Едмундс Янсонс, Моника Кучниецка, Жорж Сифианос и Иво Драганов.

В журито са още доц. д-р Ивo Драганов, преподавател в НБУ и НАТФИЗ, и и Жорж Сифианос (Гърция) – автор на филми, преподавател по анимация в университета École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs в Париж. Той е сред основателите на „CARTOON” (Европейска програма МЕДИЯ) и ще изнесе лекция „Анимация и музикална концепция в праисторическата живопис”.

Входът за извънконкурсните прожекции е свободен за всички. Ще могат да се видят 18 заглавия, на които не им е стигнало малко, за да попаднат в официалния конкурс. Очаква се анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, на немски анимационен проект със социален характер, както и  на руския фестивал-практикум „Кинопроба”. А за най-малките зрители е разширената програма „Българска детска панорама”, в която са включени и две работилници. Традиционно водената от Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход ще се проведе в залите на галерия „Графит”, където малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. А ателието за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център във Варна – филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември.

Ще бъдат открити и три изложби – с живопис на именитият художник режисьор на игрални и анимационни филми Иван Андонов (Галерия „Графит”), на полски плакат и на белгийския детски комикс (ФКЦ Варна). Световният фестивал на анимационното кино се организира съвместно с Община Варна, Фестивалния конгресен център в града и с подкрепата на Министерството на културата, Националния филмов център, Министерството на външните работи и Националния фонд „Култура”.

 

На заглавната снимка – кадър от филма „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев, който ще бъде показан във Варна след успехите си от международни фестивали в Европа и САЩ.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)