Понеделник, 28 Септември 2020
11 национални премиери на CineLibri 2016

11 национални премиери на CineLibri 2016

Сред специалните гости на форума е носителят на "Оскар" за режисура Иржи Менцел

 

Тази година форумът ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света – литературата и киното.

CineLibri предлага достъп до шедьоври на класическата, модерната и съвременната литература и техните образцови екранизации. Фестивалното изживяване обаче е много по-богато, защото зрителите на живо се срещат със световноизвестни писатели, режисьори, актьори и сценаристи и се потапят в стилистиката и атмосферата на седмото изкуство чрез множество интерактивни акции и специални събития.

Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн обещава първокласна селекция от модерни класики и нови филми, които пристигат у нас след триумф на най-големите кинофестивали. Бонусът към всички посетители от издателство Colibri пък ще бъде отстъпката от 30%  върху екранизираните книги по време на всички прожекции.

Специалните гости на CineLibri тази година са забележителни личности, постигнали световен успех благодарение на своето новаторско мислене, смелостта да отстояват позиции и изкуството на творческата провокация. Публиката ще има изключителната привилегия и шанс в продължение на няколко вечери да се срещне с носителя на „Оскар” за кинорежисура Иржи Менцел и с един „скандален” французин (новелист с непомръкваща слава на секссимвол), с нашумял в цял свят холандски писател, чиито произведения неизменно печелят вниманието и на критиката, и на широката публика. Ще се срещне също с режисьорката и сценарист на българо-френския документален филм за Ромен Гари Катрин Бернщайн, и холандският писател Арнон Грюнберг.

Резултат с изображение за irji mencel

Режисьорът Иржи Менцел

Тази година фестивалът ще има и силна паралелна програма, включваща дискусии, работилници и срещи както за зрители, така и за професионалисти. Откриването ще се състои в Зала 1 на НДК, а подробности около церемонията ще бъдат разкрити съвсем скоро.

В рамките на 2 седмици ще проследим пътя на думите от белия лист до големия екран. Защото литературата осмисля живота, но киното го омагьосва.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)