Вторник, 22 Юни 2021
Ингрид Бергман – самотната любов на една ярка звезда (ВИДЕО)

Ингрид Бергман – самотната любов на една ярка звезда (ВИДЕО)

Животът вдига завесата си за шведската актриса преди 101 години

 

Никой не е по-добър в играта на живота от самонадеяната съдба. Така е и с Ингрид Бергман. Шведката се ражда на 29 август 1915 година и умира на същата дата през 1982-ра – все едно съдбата застрахова незабравата ѝ. А ние няма как да спрем да я помним. „Казабланка“ е филм, който и днес вълнува романтичните ни души и докато го гледаме отново и отново, не забравяме че сме хора и че имаме право на любов.

Резултат с изображение за ingrid bergman peter lindstrom

Със съпруга си Петер Линдстрьом

Ингрид се снима във филми, в които има изключителен успех: "Казабланка" (1942), "Омагьосаният" (1945), "Небезизвестните" на Хичкок (1946). От екрана е подвластна на прегръдките на Гари Купър и Хъмфри Богарт, но в живота се предава в обятията на Робърт Капа. С този мъж Ингрид се доближава най-много до представата си за драматична и истинска любов. Запознават се през 1945-а в Париж. В дневника си Бергман определя голямата си любов към военния фотограф като „смел, интелигентен и романтичен“. Капа загива във Виетнам на 40 години, но остава завинаги в сърцето на актрисата. Тази „забранена“ любов я отчуждава от рутината на брака. За нея чувствата към фотографа са много повече от забежка и далеч от представите за обикновена изневяра.

Резултат с изображение за ingrid bergman roberto rossellini

Ингрид със съпруга си Роберто Роселини

Не след дълго в Холивуд Бергман среща италианския режисьор Роберто Роселини, който е пълна противоположност на стройния Линдстрьом – нисък, оплешивяващ и с шкембенце. За разлика от организирания и дисциплиниран Петер, Роберто е готов да ѝ угажда за всяка прищявка. Във връзката си с италианеца Ингрид вижда идеална възможност да сложи край на мъчителния си брак с Линдстрьом. Въпреки че Петер после се оженва повторно и става баща на още 4 деца, той никога не й прощава предателството.

Пред очите на целия свят една от най-желаните актриси на всички времена забягва с Роселини в Италия, където му ражда син Робертино. По-късно двамата се женят и имат още две дъщери – Изабела и Изота Ингрид.

Романтичният идеал отново затваря очите на Ингрид за действителността и тя трудно приема факта, че Роберто е сложен и деспотичен характер, а Петер е толкова обиден, че през следващите 6 години не ѝ позволява да вижда дъщеря им Пия /тогава 12-годишна/.

С общо 7 номинации за Оскар, от които 3 спечелени, Ингрид се радва на една от най-успешните кариери в историята на Холивуд. В личен план обаче тя остава сама със своите страхове. "Не искам да бъда запомнена като участничка в един от грандиозните скандали на ХХ век – изповядва се пред пресата малко преди смъртта си през 1982 г. – ужасно е да те възприемат като паднала жена!"

 

Още от споделените мисли на Ингрид Бергман:

 „Бъдете себе си. Светът боготвори оригинала.“

„Щастието е добро здраве и слаба памет.“

„Успехът е да получаваш това, което искаш. Щастието е да искаш това, което получаваш.“

„Човек никога не е твърде стар за романтика. Остаряването е като изкачването на планина. Може да се задъхвате, но гледката е по-добра. Трябва да тренирате своята интуиция – трябва да се доверите на слабия гласец във вас, който ви казва точно какво да кажете, какво да решите.“

„Съжалявам за нещата, които не съм направила, а не за нещата, които съм направила.“

„Целувката е прекрасен трик, за да се спре речта.“

„Целувките са пратеници на любовта и нежността.“

„Има си предимства да бъдеш звезда – винаги можеш да получиш маса в пълен ресторант.“

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)