Сряда, 12 Август 2020
От вчера “Любовта е лудост“

От вчера “Любовта е лудост“

Снощи във Варна започна 24-тото издание на Международния филмов фестивал

 

До 4 септември Варна отново става световна сцена на киното. Фестивалният и конгресен център едомакин на 24-тото издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост". В програмата ще се завъртят над 90 филма от Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка.

Както всяка година, 12 от тях ще се състезават за статуетката „Златната Афродита“. В конкурса са включени копродукциите „Мустанг“ и „Невестата“, шведският „Полет“, полският „Химиотерапия“, унгарският „Утринна треска“, белгийският „Хотел Проблемски“, руският „За любовта“, холандският „12 месеца в един ден“, иранският „Щурата обиколка“, румънският „Букурещ нонстоп“, френският „Синята стая“ и българският „Никой“. Ще ги оценява международно жури, което този път ще бъде председателствано от режисьора Александър Кот, чийто филм „Изпитание“ миналата година получи голямата награда на „Любовта е лудост“. В преценката за лауреатите ще му помагат народният артист на Армения и действителен член на Европейската филмова академия Харутюн Хачатрян, Микеранджело Месина – продуцент, журналист и преподавател в няколко италиански университета, артистичен директор на кинофестивала в Ишия, филмовият режисьор, сценарист, журналисти фотограф Мигел Барос, актрисата Ернестина Шинова.

Жест към киноманите, които искат да изгледат повече творби, правят организаторите тази година. При закупени пропуски за 5 и повече прожекции цената на билетите е 4 лв. С вход свободен са пет френски филма, които ще се въртят в зала 2 на ФКЦ от днес до 4 септември.

Официалното откриване беше снощи с прожекцията на последната творба на ветерана Вернер Херцог "Кралицата на пустинята". Официалното закриване пък ще бъде на 2-ри септември с испанско-аржентинския филм "Труман", носител на наградите "Гоя 2015" за най-добър филм, актьор, сценарий и режисура. Лентата разказва за Хулиан и Томас, приятели от детинство, които се срещат след много години, вече достигнали улегналостта на зрялата възраст. Прекарват незабравими дни заедно – това е последната им среща преди тяхното сбогуване.

Варненската публика отново ще се радва на присъствието на родните кинотворци в зала "Пленарна" на Общината. Тази година наградата за цялостно творчество ще получи актрисата Доротея Тончева, чийто екранни превъплъщения ще видим в българските филми "Шибил", "Бялата стая", "Черните ангели", "Гневно пътуване", "Дами канят" и "Нона". Очакват се с интерес и панорамите на филми, посветени на френското и испанското кино.

Резултат с изображение за любовта е лудост

 

На заглавната снимка – Никол Кидмън в кадър от „Кралицата на пустинята“

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)