Сряда, 12 Август 2020
Ирини Жамбонас и Теодора Духовникова са героини в нови бг филми

Ирини Жамбонас и Теодора Духовникова са героини в нови бг филми

Започнаха снимките на „Сделка” и „Вездесъщият”

 

Камерите на два нови български игрални филма се завъртяха тази седмица. На снимачните площадки за „Сделка” и „Вездесъщият” са както големи актьори като 80-годишният Борис Луканов (носител на почетен „Аскеер 2016”), така и част от най-очарователните актриси от по-младите поколения като Ирини Жамбонас, Теодора Духовникова, Касиел Ноа-Ашер, Анастасия Лютова и др.

Режисьор на „Сделка” е Надежда Косева. Това е нейният пълнометражен игрален дебют. Преди това тя направи няколко успешни късометражни филма – „Ритуалът” (част от омнибуса „Lost and Found”, с който бе открит Форумът на младото кино на кинофестивала в Берлин през 2005), „Омлетът” (първият български филм, участвал в конкурс на фестивала „Сънданс” в САЩ) и „Втори дубъл”. И трите ленти получиха признание на престижни международни кинофоруми.

Мартина Апостолова в главната роля от "Сделка", реж. Надежда Косева

Надежда Косева е и съсценарист на „Сделка” заедно със Светослав Овчаров и Боян Вулeтич. Филмът ще разкаже съвременна история за младо жена, която в стремежа си да преодолее кризата на бедността приема идеята да стане сурогатна майка. В главните роли са Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев, Александър Косев, Касиел Ноа Ашер. Оператор на филма е Кирил Проданов, а продуцент – Стефан Китанов („Арт Фест”) с подкрепата на Националния филмов център, програма „Медиа” на Европейската комисия и Югоизточната филмова мрежа.

Илиян Джевелеков пък е режисьорът на втория нов филм - „Вездесъщият”, чиято премиера се очаква през 2017 г. Той е сред най-аплодираните български кинаджии през последните десетина години. Нашумя като продуцент на „Дзифт”, а после и като сценарист, режисьор и продуцент на документалния „Куба е музика” и игралния „LOVE.NET”.

Теодора Духовникова и Велислав Павлов са екранна двойка от "Вездесъщият", реж. Илиян Джевелеков

Идеята за сюжета на „Вездесъщият” е на Джевелеков. Както сам твърди режисьорът, „ако човек има желание, може да документира абсолютно всичко – така не само запазва изживените спомени, но и намира вдъхновение”. Този път историята е за един писател, който търси вдъхновение за следващата си книга и решава да следи всички около себе си със скрити камери. Избор, който обърква неговия живот, и съдбите на близките му.

В главната роля се снима актьорът Велислав Павлов, натрупал вече опит във филмите „Дзифт”, „Източни пиеси”, „Шменти-капели”, в сериалите „Отплата” и „Дървото на живота”. В образите на героите, които дебне неговият екранен Емил, ще видим Теодора Духовникова (съпруга на обсебения от камерите писател), Борис Луканов (в ролята на бивш генерал от Държавна сигурност), Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Валери Ангелов и др.

 

На заглавната снимка – Ирини Жамбонас в работен момент от снимачната площадка на „Сделка”, реж. Надежда Косева.

AFISH.BG