Вторник, 22 Септември 2020
Томас Едисън патентова кинокамерата преди 125 години

Томас Едисън патентова кинокамерата преди 125 години

Отбелязваме деня с цитати от любими класически филми

 

На 24 август през 1891 година Томас Едисън патентова кинокамерата. С това той завинаги променя живота на хората. Ражда се нов вид изкуство, което разказва истории извън кориците на книгите. На големия екран оживяват образи и звуци, каквито никой до този момент не може дори да си представи. Въображението се превръща в сигурна част от действителността.

Едисън се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Повечето от тези изобретения не са изцяло оригинални, а са подобрения към по-ранни патенти, и всъщност са направени от многобройните му служители. Едисън често е критикуван за това, че не споделя заслугите за изобретенията. Въпреки това получава патенти по целия свят, включително в САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Едисън основава компанията Моушън Пикчър Пейтънтс, конгломерат от девет големи филмови студиа, известен като Едисън Тръст.

Нека днес си припомним някои от най-запомнящите се цитати на кино класиката:

„Прекарвай малко повече време в опити да се развиваш и по-малко време в опити да впечатляваш другите.” – Ричард Върнън, „Клуб ‘Закуска’”

„Преднамерената жестокост е непростима и е единственото нещо, в което никога не съм се провинявал.” – Бланше, „Трамвай ‘Желание’”

„Предубедеността винаги изкривява истината.” – „12 разгневени мъже”  

„Всеки идва на този свят със своето малко его и своя рог. Ако сам не ги надуе, кой ще го стори?” – Адисън де Уит, „Всичко за Ева”

„Има само един човек, който ще реши какво да правя, и това съм аз.” – Чарлз Фостър Кейн, „Гражданинът Кейн” 

„Във всяка работа, която  трябва да бъде свършена, има елемент на забавление. Намерите ли забавлението, работата се превръща в игра!” – Мери Попинс, „Мери Попинс”

„Искам да съм свободна. Искам да съм щастлива и да се забавлявам. Животът е кратък. Искам да живея, докато съм жива.” – Хелън, „Ангелите на ада”

„Любовта е вечна. Тя е най-силната подбуда за човешките действия. Любовта е по-силна от живота.” – Лора, „Лора”

Магьосникът от Оз: „А що се отнася до теб, поцинковани ми приятелю, ти искаш сърце. Не знаеш какъв късмет имаш да си без сърце. Сърцата никога няма да са от полза, докато не станат нечупливи.”

Тенекиения човек: „Но аз все пак искам сърце.” – „Магьосникът от Оз”

„Животът е като кутия шоколадови бонбони - никога не знаеш какво ще получиш.” – Форест Гъмп, „Форест Гъмп”

„Ако искате да зърнете рая, просто се огледайте наоколо и го вижте. Всичко, което искате да направите, го направете. Искате да промените света? Нищо работа.” – Уили Уонка, „Уили Уонка и шоколадовата фабрика”

„Помни, Ред, надеждата е нещо хубаво, може би сред най-хубавите неща, а те никога не умират.” – Анди Дюфрейн, „Изкуплението Шоушенк”

„Това е иврит, от „Талмуд” е. Пише: „Който спаси един живот, спасява целия свят.” - Ицхак Щерн, „Списъкът на Шиндлер”

„Страхът е пътят към тъмната страна. Страхът поражда гняв. Гневът поражда омраза. Омразата ражда страдание.” – Йода, „Междузвездни войни 5: Империята отвръща на удара”

„Грабнете деня! Направете живота си изключителен!” – г-н Кийтинг, „Обществото на мъртвите поети”    

 

Източник на цитатите: manager.bg; Заглавна снимка: ebay.co.uk – камера на Едисон

Свързани статии (по етикет)