Сряда, 10 Август 2022
Показват “Книгите на Просперо” на Питър Грийнауей в НДК

Показват “Книгите на Просперо” на Питър Грийнауей в НДК

Ще гледаме Шекспировата екранизация с участието на Джон Гилгуд, Майкъл Кларк и Ерланд Юзефсон през октомври в зала „Люмиер”

 

Поредна забележителна екранизация по Шекспирова творба ще можем да гледаме наесен в столичното кино „Люмиер”, съобщиха от НДК. На 21 и 26 октомври от 19 часа ще бъде показан един от най-добрите филми на режисьора Питър Грийнауей – „Книгите на Просперо”. Прожекцията е част от глобалната програма „Шекспир е жив”, с която светът отбелязва 400 години от смъртта на драматурга.

„Книгите на Просперо” е заснет през 1990 г. по пиесата „Бурята” като копродукция между Холандия, Франция и Италия с участието на изумителния актьор Джон Гилгуд (на 86 години), както и на Майкъл Кларк, Мишел Блан, Ерланд Юзефсон и Марк Райлънс. Смятан е за най-смелата екранизация на Шекспирова творба. Филмът е участвал в конкурсната програма на международния фестивал във Венеция, има номинация за БАФТА за специални ефекти, печели и Награда на публиката от кинофорума във Варшава.

Според филмовите критици Грийнауей остава верен на оригиналния драматургичен текст, но прочитът му на пиесата е максимално далеч от стриктни екранизации а ла „Хенри V” на Кенет Брана. Като структурира историята около 24 книги, взети от Просперо в изгнание (измислени от Грийнауей, те касаят водата, космологията, порнографията, руините, адът, музиката и т. н.), режисьорът изразява мистериозното познание, нужно на Просперо, за да постигне магическото си отмъщение.

На 86 години актьорът Джон Гилгуд е с потресаващо излъчване пред камерата на "Книгите на Просперо" 

Като представя херцога като „създател” на останалите персонажи и техните реплики, Грийнауей го изравнява с Барда, придава на пиесата модернистично измерение като изследване на творческия процес. Филмът служи не просто като почит към наближаващия край на славната кариера на актьора Джон Гилгуд, който умира на 96 през май 2000 г., но и като демонстрация на начина, по който новите технологии развиват потенциала на киното.

Освен „Книгите на Просперо” в столичното кино „Люмиер” отново ще бъде показан „Хамлет” с участието на Лорънс Оливие. НДК започна серията от прожекции на филмови адаптации по Шекспирови творби през май с „Ромео и Жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, продължи с „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир” през юни, а на 16 и 21 септември се очаква „Бурята”.

 

На заглавната снимка – кадър от „Книгите на Просперо”, реж. Питър Грийнауей

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)