Събота, 26 Септември 2020
Франция ограничи заснемането на сцени с насилие

Франция ограничи заснемането на сцени с насилие

Новите правила за филмовите продукции са заради зачестилите терористични атаки

 

Френските власти вече не издават разрешения на филмови продуценти да заснемат сцени с насилие на територията на страната. Ограничението е заради терористичните атаки през последните години, съобщи „Variety”.

„Официално ни забраниха да заснемаме самолетни катастрофи, банкови обири, престрелки и дори актьори, облечени в полицейски и военни униформи. Снимките на подобни сцени могат да смутят общественото спокойствие”, разказва продуцентът Рафаел Бенолие, известен с работота като копродуцент на филмите „Полунощ в Париж”, „Джони Инглиш”, „Луна и Слънце”, „БСП 2” и др.

Сега мнозина от кинаджиите търсят снимачни площадки за новите си проекти в други държави. Заради ограниченията на снимачния екип на екшъна „Burn out” и режисьора Ян Гозлан например се налага да се преместят от Париж в Амстердам. Същото правят и създателите на трилъра „Айрис” („Iris”) на Жалил Леспер.

По план през януари 2017-а във Франция трябва да бъде заснета и шестата част от поредицата „Невъзможна мисия”. Ще се наложи обаче авторите да работят с повишено внимание. „Задължени сме да уведомяваме местните жители за всички особености на снимачния процес, а изстрелите и експлозиите трябва да бъдат заглушени”, твърди ръководителят на компанията „Mission Cinema” Мишел Гомес.

Както е известно, през 2015-2016-а във Франция бяха извършени серия от терористични атаки. При последната – на 14 юли в Ница, където загинаха 85 човека, шофьор се вряза с камион сред множеството хора, празнуващи националния празник на Франция. Повече от 100 бяха жертвите на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г. Това провокира френските власти да предприемат ограничаващите мерки спрямо филмовите продукции със сцени на насилие.

 

На заглавната снимка – Том Круз в кадър от „Невъзможна мисия 5”. Снимкаstatic.srcdn.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)